Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Въпреки шумния обществен скандал - Станимир Михайлов е новият управител на НЗОК

Политика

Въпреки шумния обществен скандал - Станимир Михайлов е новият управител на НЗОК

Въпреки шумния обществен скандал - Станимир Михайлов е новият управител на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите избраха за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, предава БТА. Той беше единственият кандидат за поста, а неговата номинация бе издигната от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

За него гласуваха 137 депутати, 46 бяха "против", въздържали се нямаше. Кандидатурата му основно беше подкрепена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а против нея бяха "Има такъв народ" и "Възраждане".

Маргарита Генчева от "Възраждане" коментира, че при изслушването му в здравна комисия на част от въпросите Михайлов не е дал отговор, а друга част от отговорите са били неубедителни.

„В изложението му пред комисията не чухме нищо за реформи, как ще бъдат решени тежките проблеми в системата, като доплащането от пациентите, например, коментира също Генчева. Искаме от трибуната да чуем отговори на медийни публикации относно нотариалните сделки за покупко-продажба на имот в центъра на София“, посочи тя.

Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" отбеляза, че личността на управителя на НЗОК винаги е била от изключителен обществен интерес. Депутатът отбеляза, че са задали редица въпроси, както и техните колеги в здравна комисия, и никак не били удовлетворени от отговорите. Колегите му Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова поставиха на Михайлов въпроси, касаещи сделка с недвижим имот, както и с акционерно дружеството.

„Много въпроси, много обвинения, направени тук от трибуната, и всички те са извън същината на въпроса за професионалните качества на Станимир Михайлов“, коментира Росица Пандова-Йовкова от "Продължаваме Промяната - Демократична България".

Тя отбеляза, че на заседание на комисията по здравеопазване е бил изслушан кандидатът за управител на НЗОК. Това, което се случи, ме изненада в контекста на зададените въпроси към него, каза тя. Според нея в общия случаи те били насочени към неговото личностно компрометиране, а на заден план останали въпросите по същество относно бъдещото управление на НЗОК.

По думите ѝ Станимир Михайлов е с брилянта професионална репутация в областта на банковото дело и е доказал, че може да управлява средства. Според Йовкова серията от атаки, на които е бил и е подложен, и спекулациите по негов адрес, са насочени към уронване неговия авторитет. Единствената цел е пълното му дискредитиране като професионалист и достоен човек, смята депутатът. Тя добави още, че от ПП-ДБ подкрепят кандидатурата му.

Припомняме, че около личността на Михайлов избухнаха поредица скандали последните дни. Дори Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) изпрати официално писмо до председателя на здравната комисия проф. д-р Костадин Ангелов, в което се посочва, че в агенцията не е постъпвала декларация във връзка с действителния собственик на „Балкан кредит“ АД, част от чието ръководство е бил вече настоящият председател на НЗОК.

Вчера порф. Ангелов в лична позиция каза, че кандидатурата на единствения кандидат за шеф на касата трябва да бъде оттеглена.

„През последните седмици действително имаше множество публикации, насочени срещу мен с неверни твърдения и манипулации“, коментира от парламентарната трибуна Михайлов.

Той обясни, че е отговорил на всички тях по време на изслушването в здравна комисия и след това в специално обръщение до медиите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети