Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Васил Гарнизов: Нинова няма да напусне коалицията, докато Радев ѝ диша във врата, а Янев загрява

Политика

Васил Гарнизов: Нинова няма да напусне коалицията, докато Радев ѝ диша във врата, а Янев загрява

Васил Гарнизов: Нинова няма да напусне коалицията, докато Радев ѝ диша във врата, а Янев загрява - Tribune.bg
Снимка:

Темите газ и оръжие няма да съборят правителството, смята антропологът

Темите газ и оръжие няма да съборят правителството, прогнозира пред БНР Васил Гарнизов, преподавател по антропология в Нов български университет.

„Защото по темата газ и оръжие ние сме в един голям глобален отбор и сме в центъра на терена“, обясни Гарнизов.

„Македония също не може да събори правителството“, подчерта антропологът.

„Радев ще трябва да играе през някаква политическа партия. Казвайки Янев, разбираме и Радев. По начина, по който Радев действа, само слепва по-плътно Нинова към коалиционното споразумение. С всяко действие, което той извършва, укрепва нейните позиции по начин, че тя да си поставя за цел това правителство да изтрае поне до местните избори, защото местните избори ѝ трябват“, изтъкна антропологът.

„За политическото пространство, което в момента представлява Корнелия Нинова в парламента, има страшно много претенденти и тя трябва да е политически неразумна, за да напусне коалицията и да тръгне към парламентарни избори“, подчерта Васил Гарнизов.   

„Нинова няма да направи крачка встрани от коалиционното споразумение, докато Радев ѝ диша във врата, докато Янев загрява, за да създава партия. На този терен се опитват да играят и Румен Петков, който напоследък е станал много активен, Мая Манолова, Татяна Дончева“, посочи антропологът.

„С подписа на Корнелия Нинова, макар и непряко, за Украйна заминават боеприпаси всеки ден“, подчерта анализаторът.

Според Гарнизов вицепремиерът пази равновесие между участието в правителството и нагласите на избирателите си, което е „буквално на ръба на бръснача“ и в момента, в който вече не може да пази това равновесие, „партията ще ѝ вземе главата“.

„Тя от една страна иска да е част от една европейска и западна платформа, а от друга не иска да се скара с най-червено русофилски настроените си избиратели. Тя това ще прави до края на мандата, колкото и дълго да продължи този мандат“, каза още той.

„В коалиционното споразумение не са се споразумявали да дават военна помощ за Украйна“, припомни Гарнизов.

„Каквото са се споразумели, се изпълнява. За което не са се споразумели, ще има плаващи мнозинства в парламента“, посочи той.

Васил Гарнизов отбеляза, че в един период премиерът се е опитвал „да добави нова точка към споразумението“, но това не се е получило. По думите му както БСП, така и „Демократична България“ няма да отстъпят и „истинският въпрос е дали това ще събори правителството“.

„Радев не би бил сега президент без Петков и Василев. Радев им даде легитимност и трибуна, но сделката беше взаимна“, коментира още Гарнизов по повод нападките между държавния глава и лидерите на „Продължаваме Промяната“.

„Колкото той помогна за тяхното влизане в парламента, толкова и те помогнаха за неговото преизбиране. Те застанаха като мост между лявата червена маса, която беше твърдото ядро на Радев и една по-рехава центристка и дясна периферия. Пито-платено. Много дълго даже търпяха патерналистичното поведение на Радев Кирил Петков и Асен Василев“, категоричен бе антропологът Васил Гарнизов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати