Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Васил Тончев: ГЕРБ са в особено изгодна позиция, а ако ПП изгубят в София – сглобката ще се счупи

Политика

Васил Тончев: ГЕРБ са в особено изгодна позиция, а ако ПП изгубят в София – сглобката ще се счупи

Васил Тончев: ГЕРБ са в особено изгодна позиция, а ако ПП изгубят в София – сглобката ще се счупи - Tribune.bg
Снимка:

„Напрежение между партньорите има и ще има, но като цяло управлението не се клати. На този етап никой друг не иска да поема отговорност. Важно е алибито, което управляващите имат - че отказ от властта би означавало да я предадат на президента и на неговите служебни правителства. Това служи като достатъчен аргумент на ПП и на ГЕРБ да запазят мнозинството“.

Това коментира пред „Марица“ директорът на агенция „Сова Харис“ Васил Тончев.

Според него, като се изключи ДПС, които контролират своя електорат, от останалите партии само ГЕРБ работи сериозно и прави кампания.

„Това е предпоставка и на базата на мажоритарния елемент - партията има силни кметове на доста места в страната, смятам, че ГЕРБ ще бъдат най-подкрепената партия и след изборите. Разбира се, слабите места са им най-големите градове, където ПП-ДБ имат влияние. Основно това важи за столицата. Макар че кандидатът на ПП за София предизвиква много противоречиви мнения. ГЕРБ едва ли ще успеят да постигнат резултата си от предишните избори, който беше разгромна победа и доминация в цялата страна. Естествено, ще има редуциране, но въпреки това ГЕРБ ще останат партията с най-дълбоки корени в местната власт“, прогнозира социологът.

По думите му ПП няма да могат да постигнат резултата, който биха могли, ако бяха по-добре организирани и имаха структури.

„Големият проблем за тях е дали ще успеят да победят в някои от големите градове, най-вече в София. Най-вероятно там на балотаж ще отидат представителят на ГЕРБ и този на „Промяната“. Въпросът е как на втория тур ще се преразпредели подкрепата. Но да се прелеят гласове оттам към ПП ще бъде много трудно. Повечето от хората или няма да гласуват, или е по-вероятно да подкрепят представителя на ГЕРБ. Това ще направи борбата на балотажа доста оспорвана. ПП в момента вървят в низходяща линия - консумацията на властта от тяхна страна естествено води до негативи“, обобщи Тончев.

Той подчерта, че биографията и произходът на Васил Терзиев предизвикват сериозни вълнения в тази част на електората. А и кандидатът на десните проф. Вили Лилков също можел да отнеме част от гласовете, които би трябвало да отидат към кандидата на ПП-ДБ.

Шефът на „Сова Харис“ коментира и, че някои от кметовете биха могли да получат политически дивидент на базата на добрите си отношения с президента, но Радев ставал много предпазлив, след като от негова гледна точка се опари с лидерите на ПП.

Според него, ако ПП-ДБ не успеят да спечелят София, това ще е много сериозна промяна, много сериозен удар за тези партии, които се водят софийски. Има и риск за разрушаване на сглобката, но не веднага.

„Например планираната ротация на премиерите Денков и Габриел може да не се случи и ГЕРБ спокойно могат да преценят, че за тях вече е по-изгодно да отидат на избори, отколкото да се ротират и да поемат властта в зависимост от ПП-ДБ. Засега обаче ГЕРБ са в особено изгодна позиция - хем са във властта, хем не носят отговорност. Но резултатите от местните избори са основата, върху която ще се надгражда“, подчерта социологът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети