Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Васил Велев: Заблуда е, че общини и манастири могат да сключват дългосрочни договори за ток

Политика

Васил Велев: Заблуда е, че общини и манастири могат да сключват дългосрочни договори за ток

Васил Велев: Заблуда е, че общини и манастири могат да сключват дългосрочни договори за ток - Tribune.bg
Снимка:

„Една разпространена заблуда. Дългосрочни договори директно с производителите могат да сключват регистрираните на енергийната борса потребители, присъединени към електропреносната мрежа на ЕСО на високо напрежение 110 киловолта. Няма нито един манастир и нито една община, която да изпълни тези условия. Освен това, ще им трябват няколко диспечера (високо квалифицирани специалисти), които денонощно да добавят (купуват от пазара ден напред и в рамките на деня) недостиг или продават излишък“. Това написа във Фейсбук профила си председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му това могат да направят около 40 електроинтензивни предприятия с голяма консумация на електроенергия и с непрекъсваем цикъл на работа (24×7). За тях е добър начин да постигнат по-поносим микс.

„Но не и сега, при тези цени няма как да сключат дългосрочен договор на добра цена, т.к. чужди и родни търговци ще купят количествата , давайки повече и ще ги изнесат за още повече. Това го видяхме онагледено от търга на АЕЦ на 29-09-2021 г. Тогава АЕЦ загуби (пропусна да спечели) 100 млн. лв., а енергията отиде при търговци, които спечелиха тези милиони. Потребителите загубиха от още по-високите цени на Ден напред, поради намалялото предлагане“, допълни още той.

Велев е категоричен, че трябва друго решение:

„Имаме свръх високи цени в цяла Европа И поради спорен пазарен/борсов модел за търговия на едро с електроенергия. За това , сега, ЕК разрешава компенсациите и казва, че ако са за всички на свободния пазар , НЕ СА изобщо държавна помощ, камо ли непозволена.

Това ни дава възможност да "превключим" на друг модел, а именно:

1. Цени, каквито и колкото и да са високи;

2. Никакви ограничения за производство и износ. Колкото повече количества и по-високи цени, толкова повече печалби за енергетиката;

3. Компенсиране на местните потребители до цените на микса (около 150 лв/мгвтчас) . За това са достатъчни част от печалбите в енергетиката и няма нужда даже да се ползва бюджета и свръх приходите от ДДС върху в пъти по-високата цена. Този подход би ограничил и инфлацията.

Ние правим със закъснение , неразбиране и половинчато това“, пише още Велев.

 


Етикети Васил Велев
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати