Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Василев: Мерките срещу инфлацията ще са готови до актуализацията на бюджета

Политика

Василев: Мерките срещу инфлацията ще са готови до актуализацията на бюджета

Василев: Мерките срещу инфлацията ще са готови до актуализацията на бюджета - Tribune.bg
Снимка:

Министърът на финансите е против промяна в минималната заплата в средата на годината

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че до няколко седмици ще бъдат обобщени всички предложения за овладяване на инфлационния натиск. Пакетът от мерки ще бъде готов до актуализацията на бюджета през лятото. Той е потвърдил, че има различни предложения за намаляване на ДДС ставки, но все още не са направени изчисленията, съобщава БНР.

Самият Василев е против диференцирането на ставките, защото според него възниква въпросът защо са предпочетени едни стоки, а не други и защото опитът с намаляването на ставката за ресторантьорите е показал, че мярката не достига до крайните потребители.

Министър Василев заяви, че е против промяната на плоския данък и увеличаването на планирания външен дълг, каквито идеи има напоследък. На въпрос дали минималната работна заплата трябва да се увеличи, той каза, че това е тема на широка дискусия.

Битовите потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия, но те ще могат да купуват енергия от краен доставчик, който ще сключва дългосрочни договори с производителите на ток и ще играе роля, подобна на тази на КЕВР, каза още финансовият министър.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев е против промяна на минималната работна заплата в средата на годината.

В коментар за настояването на синдикатите за увеличаване на минималното възнаграждение министър Василев заяви:

"Няма как министерството на финансите еднолично да вземе такова решение, това трябва да бъде широко обсъдено и в тристранката. Моето лично мнение е, че промяна на такива ключови параметри по средата на годината не е удачно".

В проекта на новата средносрочна бюджетна прогноза минималната работна заплата ще остане 710 лева до 2025 година включително.

По думите му са необходими устойчиви решения за зеления преход. Според вицепремиера проектите в Плана за възстановяване и устойчивост са голяма инвестиция, „в която можем да мобилизираме средства от ЕС и от националния бюджет, което ще помогне да се получи балансиран и устойчив преход. Освен това са необходими изграждане на нова ядрена мощност, както и инвестиции във възобновяеми източници, които по-добре да са с непрекъснат режим на действие, каквито са например геотермалните.“, коментира Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети