Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Василев решава проблема с газа: България става Регионален координационен център за 20 млрд. куб. м газ

Политика

Василев решава проблема с газа: България става Регионален координационен център за 20 млрд. куб. м газ

Василев решава проблема с газа: България става Регионален координационен център за 20 млрд. куб. м газ - Tribune.bg

В България ще бъде разположен Регионален координационен център, който ще управлява газовата и електрическа инфраструктура за Югоизточна Европа и Италия, и за Европа като цяло. Това стана ясно от изказването на вицепремиера Асен Василев, който заедно с  енергийния министър Александър Николов е в Брюксел за срещи с представители на Европейската комисия.

Центърът трябва да заработи в следващите две седмици като той ще има координиращи функции и по отношение на бъдещи общи покупки на газ за Европа.

Вицепремиерът припомни, че страната ни има нужната инфраструктура за пренос на 20 млрд. куб. м газ – за нуждите на България - 3 млрд. куб.м, както и за още 17.

„За нашите доставки вече имаме план и те се изпълняват. Получаваме допълнителни количества природен газ от Гърция. Поискахме по време на срещата решенията за българските доставки да не са само за България", обясни Василев за това как се е стигнало до решението за координационния център. Той поясни, че ще се организират общи покупки, така че по тази инфраструктура да почете максимално количество газ. Решение за бъдещи общи поръчки на природен газ за страните от ЕС се очаква да бъде взето през месец май.

По думите му цената, която България очаква, може да бъде много по-добра от тази на „Газпром”.

Министърът на енергетиката Александър Николов обясни, че ако договорките, които се опитват да направят, станат реалност, има шанс промяна в цената на природния газ у нас да няма.

Според Василев в момента се оглеждат всички договори на страните –членки.

България е поискала и правна помощ от Европейската комисия, в случай, че анализите на действащите договори с „Газпром” са нарушени едностранно и ще си търсим правата. „Ако имаме основание, ще ги съдим”, каза Василев.

„Смятаме, че взимаме най-доброто решение за българите и за бизнеса”.

Василев увери, че няма да има проблеми следващата зима.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети