Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Василев се завъртя - „Промяната“ вдига акциза на цигарите

Политика

Василев се завъртя - „Промяната“ вдига акциза на цигарите

Василев се завъртя - Промяната вдига акциза на цигарите - Tribune.bg
Снимка:

От 1 юли ще поскъпнат тютюневите изделия, тъй като за тях ще се плаща по-висок акциз. Това става ясно от публикуваните текстове за актуализацията на бюджета, която предлага вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„Увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури и пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета, както и въвеждане на акцизна ставка за течностите в електронните цигари.“, се казва в текста публикуван от ведомството.

Според обяснението на министерството на финансите това се налага, за „прозрачност на процеса, предвидимост за бизнеса и стабилност за потребителите“, почват още от министерството на Василев.

Така от  1 юли за нагреваемите цигари акцизът се повишава от 233 на 245 лева на килограм, а при класическите от 177 на 187 лева. По неофициални изчисления на експерти това може да доведе до поскъпване между 20 и 25 стотинки за кутия.

При никотиновите течности е заложен график на поскъпване на акциза, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и поскъпва с по една стотинка до юли 2025 година.

Увеличението на акциза идва след изказване на Василев през декември, че правителството няма да вдига данъци. Тогава той написа във Фейсбук „Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения“.

ФейсбукФейсбук

Оакзва се, че с деншна дата тези думи на финансовия министър вече не са актуални и е факт първото му предложение за увлеичение на акциз (бел.ред. вид оборотен данък).


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети