Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Василев заплаши протестиращите миньори с НПК, териториалните планове няма да се изтеглят

Политика

Василев заплаши протестиращите миньори с НПК, териториалните планове няма да се изтеглят

Василев заплаши протестиращите миньори с НПК, териториалните планове няма да се изтеглят - Tribune.bg
Снимка:

ПВУ не облагодетелства фондове на ПП, при финансов интерес корупцията прониква навсякъде, твърди още министърът

Въпреки преговорите и подписаното споразумение, кабинетът няма планове да изпълнява исканията на енергетици и миньори.

„Изтеглянето на териториалните планове няма да се случи, защото България ще загуби 1,6 млрд. Миньорите да спазват закона, протестиране с прекъсване на пътни артерии е директно нарушение на закона и се преследва по НПК”, заяви Асен Василев.

„Думите на Делян Добрев, че критериите по ПВУ са дискриминационни, тъй като облагодетелстват предварително определени фондове, близки до „Продължаваме промяната“ са лъжа”, заяви пред журналисти финансовият министър Асен Василев.

Според Василев, Делян Добрев трябвало да се научи да различава „числото 6 от числото 8“, защото въпросните инвестиции са предвидени по съвсем различна мярка от мярката за батериите.

Той обясни, че бюджетът за 2024 г. се планира при 3% дефицит и ще влезе в Маастрихтските критерии.

„За момента нямаме притеснения, към септември дефицитът е 0,4%, до края на годината трябва да достигне 3%. Движим се съвсем в разчетите, даже и по-добре”, оптимист е Василев, който взе участие на форума на високо равнище „Засилване на прозрачността и управлението чрез колективни действия в България“.

„Борбата срещу корупцията не е лесна. В НС се направиха невероятни стъпки, които бяха отлагани 15 години. Когато има силен финансов интерес обаче корупцията прониква навсякъде и блокира усилията”, заяви той.

Асен Василев успокои, че в бюджета има достатъчно ресурс за оказване на хуманитарна помощ за Израел.

При повишаване на цените на петрола пък ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана, според него.

„Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена е ако тя важи за всички автомобили в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители, така че по - скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите”, обясни Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети