Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вътев към пчеларите: Само пет човека са готови на протест. Какво искат?

Политика

Вътев към пчеларите: Само пет човека са готови на протест. Какво искат?

Вътев към пчеларите: Само пет човека са готови на протест. Какво искат? - Tribune.bg
Снимка:

"Пет човека от Съюза на пчеларите са готови на стачни действия. Един от доводите за протестни действия са, че няма комуникация. Сега идват само петима души”. Това заяви земеделският министър Кирил Вътев, предаде репортер на БГНЕС.

Вътев подчерта, че нито един не е пренебрегван. “Досега срещите с браншови организации са били по сектори. Причината за хаос с браншовите организации е, че няма закон, който да регламентира техните действия”, смята земеделският министър. “Фактът, че днес са поканени всички, които в социалните мрежи изявят стачни действия поради липса на внимание, искахме да ги изслушаме и да обясним след това за вас до какви решения сме стигнали, не стана, защото те не дойдоха. Явно исканията им не са нито икономически, нито браншови”, заяви Вътев.

Министърът подчерта, че Българската аграрна камара е участвала във всички консултативни съвети плюс изказванията в брифингите. “Да твърдиш, че си пренебрегван, след като си канен, направете си изводите. И днес да не се появиш след като отново си поканен, правете си извода как изглежда отстрани”, каза Вътев. Министърът коментира, че пчеларите нямат по-различни проблеми от останалите браншови организации. “Има проблем с контрола, дъмпинговия мед от Украйна и Китай, проблем с натровени пчели, има много работа за вършене на законови промени”, каза министърът.

Радослав Ночев, пчеларски производител, коментира, че среща диалог от страна на МЗм. “Разбират ни проблемите, радвам се, че се установи, че има разминаване относно вносния мед, който получава етикет България. Искам да се фокусираме върху този проблем”, каза Ночев.

Вътев обясни, че 150 -те млн. за украинската помощ са разписани. “Останалите 60 млн., които предстоят да бъдат изплатени, има вероятност да се случи до края на септември”, коментира Вътев.

Земеделският министър подчерта, че явно най-сериозният проблем е свързан със слънчогледа, след което обясни, че задачата на МЗ е да работят за българските потребители. “Трябва да защитим производителите и да им създадем по-добра среда. Според нас всички усилия, които полагаме от три месеца насам, и ще продължим да полагаме, резултатът може да се види най-рано 2025г.”, каза Кирил Вътев.

Земеделският министър обясни, че когато е било наводнението в Царево той е бил в Испания, там също е имало такова както и в още няколко страни. “В момента тече проверка за изсичането на гората в Странджа, но тя не е причината за наводнение на толкова много места. Няма как изсичане на гората в Странджа да причини тази трагедия за толкова много хора”, подчерта земеделският министър. Вътев поясни, че България няма никакъв повод за притеснение от гледна точка на зърнена криза. “Обстановката е коренно различна обаче след началото на войната. Цената на зърното е по-ниска, какво ще се промени не е ясно все още, но България няма риск от зърнена криза”, коментира министърът.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети