Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“: Инцидент в АЕЦ Козлодуй е имало, кой се опитва да го потули?

Политика

„Възраждане“: Инцидент в АЕЦ Козлодуй е имало, кой се опитва да го потули?

Възраждане: Инцидент в АЕЦ Козлодуй е имало, кой се опитва да го потули? - Tribune.bg
Снимка:

„Тук не говорим за „Булгарплод“, а за АЕЦ Козлодуй, обект от националната сигурност и от енергийната система на страната от първостепенно значение“, отбеляза Костадин Костадинов

Имало е пожар в АЕЦ Козлодуй. Това обяви на брифинг в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. За инцидента партията алармира още миналата седмица, но тогава стана ясно, че вицепремиерът Асен Василев не е бил информиран, а депутатът от БСП Драгомир Стойнев остро реагира на казаното от „Възраждане“.

„Миналата седмица зам.-председателят на Народното събрание, зам.-председателят на „Възраждане“ Цончо Ганев зададе въпрос по време на блиц контрола на зам.-министър председателя и министър на финансите Асен Василев  във връзка с инцидент в АЕЦ Козлодуй. Този въпрос обаче предизвика доста остри реакции в някои от присъстващите народни представители. Самият Асен Василев каза, че не е запознат и ще провери случая. Информацията, с която разполагаме е, че от вчера вече е разпоредена проверка към г-н Цанко Бачийски от Агенцията за ядрено регулиране и тази проверка в момента тече“, разкри Костадин Костадинов.

Той отбеляза, че в петък са били отречени „очеизвадни факти“, за които от „Възраждане“ били споменали.

„Тъй като напоследък се утвърждава като тенденция една кампания за дискредитиране на „Възраждане“ по отношение на това, което ние казваме, че едва ли не разпространяваме фалшиви новини, ние решихме да направим следното нещо. Ако министър-председателят и министърът на финансите, Кирил Петков и Асен Василев не са били запознати със случилото се в АЕЦ „Козлодуй“, това не е само техен проблем. Това е най-вече  проблем на ръководството на атомната централа, защото трябва да си зададем въпросите дали Наско Михов, изпълнителен директор и Александър Николов, зам.-изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй, са предоставили цялата тази информация. Защото ние не знаем къде и какво се е случило по веригата от събития“, каза Костадинов.

Той посочи, че проверка на сайта на МВР показва, че Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е публикувала съобщение, че на 24 май 2022 година в 9:46 в ОЦ при РДЗПБН-Враца е получен сигнал за пожар в главна циркулационна помпа номер 3, в хермо зоната на 5-ти енергоблок на територията на електропроизводство 2 на площадката на АЕЦ Козлодуй. Произшествието е било ликвидирано с три пожарни автомобила.

„Толкова по интерпретациите имало ли е или е нямало пожар в АЕЦ Козлодуй. Очевидно е несъответствието между съобщението на сайта на АЕЦ Козлодуй, в което се отрича да е имало пожар и публикуваната информация от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Двете твърдения са взаимно изключващи се“, възмути се Костадинов.

Той разкри, че миналата седмица народният представител Драгомир Стойнев от ПГ на БСП е споделил, че е разговарял с представител на АЕЦ Козлодуй на 3 юни 2022, който му бил казал, че не е имало пожар.

„Ние вярваме на Драгомир Стойнев и сме сигурни, че той действително е разговарял, но сме сигурни, че в този случай е бил подведен. Въпросът е кой си е позволил да излъже народния представител“, заяви лидерът на „Възраждане“.

По думите му по аналогичен начин с манипулативно поднесена информация е била подведена Агенцията за ядрено регулиране, „защото случилото се изобщо не е било безобидно“.

Костадинов обясни, че има шест степени на инциденти или на аварии във всяка една атомна централа.

„Това, което се е случило, според оценки на експертите, е между втора и трета степен. Най-ниската е отклонение, на второ място е инцидент, на трето – сериозен инцидент. Само късметът и професионализмът на персонала на атомната централа и служителите на пожарната служба са предотвратили потенциално много по-тежки щети. Остава въпросът защо тази информация не е била своевременно предоставена на ръководството на държавата. Това не е единствено от компетенцията на ръководството на атомната централа“, посочи той.

Брифинг на Възраждане - 08.06.2022

Костадинов подчерта, че инцидент е имало, а такъв инцидент задължително се докладва на регулаторния орган, а именно АЯР по надлежно установения ред, което обаче не се е случило „при това съвсем съзнателно“.

„Подведен ли е бил Асен Василев в качеството си на ресорен заместник-министър председател, а в края на краищата и цялото ръководство на държавата“, попита лидерът на „Възраждане“.

По думите му трябва да се установи кой е подал сигнала за пожара.

Според него МВР си е свършило работата .

„В случая можем да похвалим работата на тази наша институция. Очевидно е че някои държавни институции работят, други обаче се опитват да прикриват информация. Големият въпрос е защо? Ние предполагаме, че всичко е заради некачествено изпълнения ремонт или може би заради това, че след ремонта не са били направени дължимите изпитания“, заяви Костадинов.

Той обърна внимание, че от парламентарната трибуна не бива да се лъже.

„Когато ние говорим, казваме истината и това, което казахме може много лесно може да бъде проверено от всеки един от вас“, категоричен бе Костадинов, който показа екранна снимка от сайта на МВР с въпросната информация.

„Остава въпросът кой е скрил случилото се и се е опитал да го потули. Тук не говорим за тежка авария, говорим за инцидент обаче, което далеч не е безобидно. Кой ще понесе отговорността за това, което се е случило“, попита още Костадинов.

По думите му е притеснително, че десет дни след инцидента правителството не е знаело за него.

„Тук не говорим за „Булгарплод“ или плод и зеленчук, говорим за АЕЦ Козлодуй, обект от националната сигурност и от енергийната система на страната от първостепенно значение“, отбеляза Костадин Костадинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати