Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане” иска синдикатите да участват в преговорния екип за ПВУ, притесняват се от изказвания на Пеканов

Политика

„Възраждане” иска синдикатите да участват в преговорния екип за ПВУ, притесняват се от изказвания на Пеканов

Възраждане иска синдикатите да участват в преговорния екип за ПВУ, притесняват се от изказвания на Пеканов - Tribune.bg
Снимка:

„Възраждане” внасят писмо до президента Румен Радев и Министерския съвет с искане в преговорния екип за предоговаряне на Плана за възстановяване в частта „Енергетика”, да бъдат включени президентите на синдикалните организации у нас.

Аргументът - те най-добре ще могат за защитят интереса на работещите във въглищните централи.

„В настоящата версия на Плана е записано, че до 2026 г. 40% от въглищните мощности трябва да приключат спрямо 2019 г.

Това означава, че до началото на 2026 г. искаме да съкратим производство на електроенергия с повече от 55%. За сравнение - в студените дни 55% от целия енергиен микс в България се произвежда от ТЕЦ „Марица изток”. В Плана има и записано, че до 2038 г. тези въглищни мощности трябва да бъдат приключени изцяло. Това са текстове, които Народното събрание консенсусно реши, че нямат място в ПВУ. Няма никаква по-висша форма на демокрация от решението на Народното събрание. Така че ние очакваме Министерският съвет и синдикатите да се съобразят с взетото решение”, посочи Искра Михайлова.

Тя заяви, че притеснението, заради което настояват да участват синдикатите е изказвания на ресорния министър по управление на европейските проекти –Атанас Пеканов.

„Той месеци наред обясняваше първо как е невъзможно отваряне на Плана, после – как това няма да бъде изгодно. В последните седмици той е променил позицията си чрез риториката си, но не знаем дали е вътрешно убеден. Ние смятаме, че не можем да рискуваме и че той трябва да бъде наблюдаван отблизо от хората, които са пряко отговорни пред десетките хиляди работещи в минно-енергийния комлекс, подчертаха от „Възраждане”. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети