Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ иска премахване на американските бази у нас и прекратяване на договора с НАТО

Политика

„Възраждане“ иска премахване на американските бази у нас и прекратяване на договора с НАТО

Възраждане иска премахване на американските бази у нас и прекратяване на договора с НАТО - Tribune.bg
Снимка:

Според Костадин Костадинов се наблюдава „вътрешнополитическо надбягване по темата кой е най-верен на американския ни брат“

ПГ на „Възраждане“ внесе в деловодството на НС предложение за премахването на американските бази у нас. Костадин Костадинов увери, че неговата партия ще работи в посока за това България да излезе от НАТО.

„На 28 април 2006 година България подписа един безпрецедентен международен договор, няма друг такъв в историята на международните отношения със САЩ. По силата на този договор ние дадохме своя територия безплатно на САЩ, за да може на тази наша българска територия, те да направят бази, не натовски бази, американски бази. Много често по медиите се говори, че това били натовски бази, не са натовски. Може да ви организираме между другото през следващите няколко седмици едно пътуване до тези бази, за да видите какво пише там отпред“. Това заяви председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на брифинг в парламента.

По думите на лидера на „Възраждане“ там важи не българското законодателство, а законът за отбраната на САЩ от 1949 година, официалният език е английският, а не българският, вее се американското знаме.

„Българското знаме по нашия протокол е сложено на последно място. Само по себе си така се прави в една чужда територия, не в българска територия“, подчерта Костадинов.

„Решението, което ние внесохме днес, е следното – Народното събрание на основание член 86, ал.1 от Конституцията на България да възложи на Министерския съвет незабавно да предприеме действия по прекратяване на споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 година с едногодишно предизвестие, както е според договора. Задължава Министерски съвет на Република България до един месец, считано от обнародване на решението, да изготви и да внесе в Народното събрание доклад за имуществените, трудови, отбранителни и други последици от прекратяване на споразумението, отчет за собствеността на базите, извършените разходи от страна на България и т.н.“, посочи лидерът на „Възраждане“.

По думите му за тези бази страната ни не е получила една стотинка, което е безпрецедентно.

„Не знам дали знаете американците имат база в Куба, Гуантанамо, за която плащат наем. Той е символичен, но въпреки всичко го плащат. Тук и символичен наем няма. Преди няколко дни бяхме принудени да гласуваме едно решение, с което бяха освободени от ДДС дори стоките, които се внасят там. Апропо всичко се внася в тези бази. Навремето, когато беше гласувано това предложение и договорът влезе в сила, ни се обясняваше как щяла да се развие икономиката около Безмер, Айтос, около Граф Игнатиево. Нищо подобно не се случи, освен, че в едно от селата се откри публичен дом за американските войници. На това безобразие трябва да се сложи край. Според българската конституция единствената въоръжена сила, която има правото да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната е българската войска, не чужди сили, не каквито и да било съюзници“, категоричен бе Костадинов.

Той подчерта още, че статутът на тези бази е екстериториален, с какъвто не се ползвала нито една американска база в чужбина.

„Няма българско лице, което да влезе вътре без значение дали е юридическо или военно. Има право един генерал и то след като му разреши американският командващ“, посочи лидерът на „Възраждане“.

Той каза, че днес по време на извънредното заседание на парламента за кризата с Украйна от „Възраждане“ ще питат министрите какво точно има в тези бази.

„Да видим дали са наясно и дали биха отговорили, защото там могат да се акумулират допълнителни въоръжения и допълнителни въоръжени сили без да се известяват допълнително българските сили и българската държава. Ще искаме да разберем какво въоръжение има в момента там, колко точно са американските сили като персонал, в какъв от период от време ще бъдат разположени, очаква ли се да има и други, и т.н. Всичко това ще бъде предмет на извънредното заседание, но най-вече настояваме да се започне разговор по темата за премахването на тези унизителни окупационни бази“, призова Костадинов.

По думите му у нас никога не е имало военни бази в историята ни.

„Освен в един доста далечен период от време през 1371-1396 година, когато ставаме васал на Османската империя и 25 години след като приемаме първите бази България изчезва от картата на света за следващите пет века. Дори през 20 век, когато два пъти бяхме окупирани през 1918-1919 и 1944-1947 година на територията на нашата страна не е имало чужди военн бази. Смятаме, че с това унизително положение трябва най-накрая да се разправим веднъж завинаги“, обясни Костадинов.

Той беше категоричен, че за отбраната ни трябва да се грижи националната ни войска и постави въпроса кой е ликвидирал армията ни.

„Условието да влезем в НАТО, беше да си разоръжим армията. А кой всъщност прие тези условия? За влизането на България в НАТО бяха пожертвани цели сортове войски, а ракетните войски бяха унищожени. Състоянието на армията в момента е плачевно“, възмущава се Костадинов.

Той е убеден, че няма да има ескалация на напрежението в Украйна. По думите му Украйна е само един повод за нагнетяването на напрежението между НАТО и Русия.

По думите му се наблюдава „вътрешнополитическо надбягване по темата кой е по-по-най-верен на американския ни брат“ .

„Българската политика трябва да се управлява от мъже, а не от мижитурки“, смята още лидерът на Възраждане.

Той обясни, че след 20 години държавата-страна по договора за НАТО, който е подписан от България на 18 март 2004 година, може с едностранно предизвестие да напусне организацията на Северноатлантическия пакт.

„Това нещо при нас може да стане на 18 март 2024 година, след две години“, посочи той и увери, че „Възраждане“ ще работят в тази посока.

„НАТО не гарантира националната ни сигурност, НАТО заплашва националната ни сигурност, защото откакто сме станали членове на НАТО единствено и само сме влошавали собствения си стратегически отбранителен потенциал“, отсече Костадин Костадинов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати