Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ на протест, искат оставката на министър Асен Василев заради еврото

Политика

„Възраждане“ на протест, искат оставката на министър Асен Василев заради еврото

Снимка:

„Д-р Костадинов, председател на Възраждане, представи пред граждани основните мотиви на икономическия екип на Възраждане за запазване на българския лев, с които обоснова съпротивата на политическата партия срещу влизането на страната ни в еврозоната. На 7-ми юли Възраждане организира протест пред Министерството на финансите с искане за оставката на министъра. Поводът е подписания от него план за въвеждане на еврото в България. От политическата партия канят всички граждани да се присъединят на събитието, за да защитим българския лев и суверенитет“. Това се казва в съобщение на пресцентъра на партия „Възраждане“.

Много хора свързват влизането на България в еврозоната само с промяна на валутата, но проблемите са много по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от символите на българската държавност, е само „върха на айсберга“.

Екип от експерти на политическа партия Възраждане анализира икономическите рискове при евентуално влизане на България в еврозоната още през 2018 година, след което беше организирана подписка за провеждане на референдум срещу приемането на еврото в страната ни. Тя била подкрепена от над 220 000 хиляди българи.

„Задължени сме да приемем еврото чрез Маастрихтския договор. Факт е, че България с влизането си в ЕС се задължава да приеме еврото, но това, което не ни казват е, че всяка държава има правото да избере кога да приеме еврото. На практика, България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си отношения. Изборът е само наш! Няма връщане назад! Не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че ако решим да си върнем валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да създадем прецедент и вероятно ще отнеме поне 5 години“, обявиха от партията.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още