Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ на протест, искат оставката на министър Асен Василев заради еврото

Политика

„Възраждане“ на протест, искат оставката на министър Асен Василев заради еврото

Възраждане на протест, искат оставката на министър Асен Василев заради еврото - Tribune.bg
Снимка:

„Д-р Костадинов, председател на Възраждане, представи пред граждани основните мотиви на икономическия екип на Възраждане за запазване на българския лев, с които обоснова съпротивата на политическата партия срещу влизането на страната ни в еврозоната. На 7-ми юли Възраждане организира протест пред Министерството на финансите с искане за оставката на министъра. Поводът е подписания от него план за въвеждане на еврото в България. От политическата партия канят всички граждани да се присъединят на събитието, за да защитим българския лев и суверенитет“. Това се казва в съобщение на пресцентъра на партия „Възраждане“.

Много хора свързват влизането на България в еврозоната само с промяна на валутата, но проблемите са много по-дълбоки. Премахването на българския лев, един от символите на българската държавност, е само „върха на айсберга“.

Екип от експерти на политическа партия Възраждане анализира икономическите рискове при евентуално влизане на България в еврозоната още през 2018 година, след което беше организирана подписка за провеждане на референдум срещу приемането на еврото в страната ни. Тя била подкрепена от над 220 000 хиляди българи.

„Задължени сме да приемем еврото чрез Маастрихтския договор. Факт е, че България с влизането си в ЕС се задължава да приеме еврото, но това, което не ни казват е, че всяка държава има правото да избере кога да приеме еврото. На практика, България може да не влезе в еврозоната още хиляда години и няма да наруши договорните си отношения. Изборът е само наш! Няма връщане назад! Не е предвиден механизъм за излизане от еврозоната, което значи, че ако решим да си върнем валутата и монетарната независимост в даден бъдещ момент, то ще трябва да създадем прецедент и вероятно ще отнеме поне 5 години“, обявиха от партията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати