Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ предлага нулева ставка ДДС за храни, лекарства, ток, газ, парно и вода

Политика

„Възраждане“ предлага нулева ставка ДДС за храни, лекарства, ток, газ, парно и вода

Възраждане предлага нулева ставка ДДС за храни, лекарства, ток, газ, парно и вода - Tribune.bg
Снимка:

Народни представители са внесли законопроект за изменение в Закона за Данък добавена стойност

Парламентарната група на „Възраждане“ предлага нулева ставка ДДС за храни, лекарства, ток, газ, парно и вода, съобщават от партията. Народни представители са внесли законопроект за изменение в Закона за ДДС. Предложената поправка е в глава трета на закона да се въведе нов член – 36 В, в който да бъде посочено, че определени продукти трябва да бъдат с нулева ставка.

Предложението на ПГ на „Възраждане“ е ДДС да отпадне за:

- храни  и напитки от номенклатурата на малката потребителска кошница на Националния статистически институт;

-вода;

-доставка на природен газ, електроенергия и централно отопление за бита;

-лекарствени продукти, медицински изделия, както и медицинско оборудване, помощни и други уреди, обикновено предназначени за облекчаване или лечение на инвалидност.

„С предложените мерки ще бъдат облекчени както домакинствата, така и ще се постигнат по-широки потенциални ефекти, благоприятстващи бизнеса в България, предлагащ съответните стоки и услуги“, изтъкват от „Възраждане“.

От партията се аргументират и с данни от статистиката, според които голяма тежест в бюджета на домакинствата у нас имат разходите за храни, енергия и лекарства. Освен това през последните години по данни на НСИ тези разходи са с ясна тенденция на нарастване.

„Предлаганото въвеждане на нулева ставка на ДДС има за цел да позволи понижаване на цените на описаните стоки и услуги. Такова понижение би било компенсиращ механизъм за корекция и на други фактори за повишение на цените, довели до високата инфлация – текущо отчитана и очаквана още поне в средносрочен хоризонт“, коментират от „Възраждане“. За партията предложените в проекта промени в Закона за ДДС са насочени към компенсиране на дългосрочната финансова тежест на домакинствата и фирмите в България, произтичаща от ограничителните мерки, налагани от държавата във връзка с ковид пандемията и високата инфлация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети