Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ притеснени за хода на евакуацията на нашите сънародници от Украйна

Политика

„Възраждане“ притеснени за хода на евакуацията на нашите сънародници от Украйна

Възраждане притеснени за хода на евакуацията на нашите сънародници от Украйна - Tribune.bg
Снимка:

От партия „Възраждане“ са притеснени за хода на евакуацията на нашите сънародници от Украйна. Това каза на брифинг в НС лидерът на партията Костадин Костадинов.

„Разполагаме с информация от вчера, която продължава да се обновява непрекъснато, за изключително много проблеми с наши сънародници в Украйна, които влизат и в двете категории сънародници, както български граждани, така й българи с украинско гражданство, които имат проблем да напуснат държавата. Много по-голям обаче е проблемът на българите с украинско гражданство, които в момента не могат да напуснат Украйна, защото Украйна е затворила своите граници. Има още една категория граждани, които също попадат в това положение на блокада и това са украински граждани, без значение дали са българи, украинци, руснаци или каквито и да е било, които са женени за български граждани и които по една или друга причина в момента се намират в Украйна. Има случаи, в които един от членовете на семейството е български гражданин и може да напусне страната, докато мъжът или съответно жената няма как. Отговорът, който получават от българското посолство е нулев. Има случаи, в които даже не могат да се свържат, защото телефонът дава заето. Предполагаме, че е нормално, очевидно е, че ситуацията е извънредна и има голям наплив. Но в този конкретен случай би следвало българската дипломация да бъде малко по експедитивна, да разкрие допълнителни телефони, на които да може да се свържат сънародниците ни за помощ“, посочи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който подчерта, че се предполага, че дипломатическата ни мисия там има собствени комуникационни канали, които трябва да се използват в тази ситуация.

До партията сигнализирали и моряци, които в момента се намират на пристанището в Мариупол. Понеже там се водят военни действия, корабът ни е блокиран и не може да напусне Азовско море, а освен това моряците не могат да се свържат с посолството ни. Костадинов обясни, че корабът ни е под малтийски флаг, но България нямала свое суверенно мореплаване. Той бил на фирма „Шипман БГ“.

„Корабът ни е оставен буквално на произвола на съдбата. Води се война, а нашата държава за пореден път отсъства“, добави лидерът на „Възраждане“.

Остра критика той отправи към медиите и гостите в тв студиата, които се изказват срещу Русия. „Тези типове създават масова паника и психоза и насаждат брутално разделение в българското общество. Започна да се говори дори за това, че не трябва да се празнува 3 март“, възмути се Костадин Костадинов и призова за „уважение към България“.

Той препоръча на всеки един от „тези евроатлантици“ да се запише в украинската армия. „Вярно е, че по принцип меката китка трудно носи автомат, защото е тежък, но бихме ги подкрепили. Нека да заминат, да се борят там и да защитават чуждите интереси“, каза още Костадинов.

От думите му стана ясно, че „Възраждане“ одобрява признаването на Донецката и Луганската републики, действие, което Русия направи преди нападението над Украйна. 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети