Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Възраждане“ внася проект за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор

Политика

„Възраждане“ внася проект за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор

Възраждане внася проект за изменение на Закона за Комисията за финансов надзор - Tribune.bg
Снимка:

Според партията текстове дават законово право на ръководството на КФН да злоупотребява с дадената му власт за лично обогатяване

„Възраждане“ предлага чл. 7 и чл. 28 от Закона за КФ да се върнат в първоначалното си състояние, преди направените в закона промени от 2017 г., информират от пресцентъра на партията.

Тогава управляващото мнозинство е дало на Комисията за финансов надзор (КФН) да определя сама какви такси да събира от поднадзорните лица, да разходва получените средства също както намери за добре. Тази порочна регламентация създава сериозен конфликт на интереси и дава възможност и стимул на ръководството на КФН да прилага закона в свой личен финансов интерес.

 Ако до 2017 година, например, възнаграждението на Председателя на КФН е било до 90 на сто от това на Председателя на Народното събрание, с промените от 2017 година то вече е на база „не по-ниско от средното възнаграждение на членовете на управителните органи на небанковите финансови организации, но ненадвишаващо възнаграждението на управителя и подуправителите на БНБ“. По този начин Председателят на КФН, независимо че е държавен служител, на практика текущо получава по-голямо трудово възнаграждение от Председателя на Народното събрание и Президента на Република България взети заедно, заявяват от „Възраждане“.

Текстовете на тези членове дават законово право на ръководството на КФН да злоупотребява с дадената му власт за лично обогатяване. Разпоредбите от 2017 година са довели до двойно увеличаване на бюджета на КФН, без от това да са настъпили положителни последици в развитието на небанковия финансов сектор. Напротив, сериозно са увеличени таксите, които плащат застрахователните и пенсионно-осигурителните дружества, като това увеличение се прехвърля директно към техните клиенти и в резултат се реализира повишаване на застрахователните премии и такси за клиентите и намаляване на средствата по партидите на осигурените в пенсионно-осигурителните дружества, пишат още от партията. Текстовете на чл.7 и чл.28, приети през 2017г., ощетяват сериозно клиентите на небанковите финансови институции, създават сериозни предпоставки за злоупотреби с власт и трябва незабавно да бъдат премахнати.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати