Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Възраждане внасят жалба до Конситуционния съд за зелените сертификати (ВИДЕО)

Политика

Възраждане внасят жалба до Конситуционния съд за зелените сертификати (ВИДЕО)

Възраждане внасят жалба до Конситуционния съд за зелените сертификати (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Костадин Костадинов видя заяждане в проверката на РЗИ, след като вчера поиска оставката на Асена Сербезова от парламентарната трибуна

„Възраждане“ внасят днес жалбата до Конситуционния съд във връзка със зелените сертификати. Те са събрали необходимия минимум от 48 подписа, като са били подкрепени от 17 депутати от ГЕРБ-СДС и 18 от ИТН.

„Както бяхме заявили още, когато беше прието и влезе в сила решението на парламента за въвеждане на зеления сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, ние подготвихме жалба до Конституционния съд и започнахме да водим разговори с представители на политическите партии в парламента за подкрепа, като искам да подчертая, че тази жалба не касае единствено достъпа до Народното събрание, съответно зеления сертификат тук, тя касае зеленият сертификат като цяло. С решението на Народното събрание ни беше дадена една възможност, която иначе нямахме, защото както е добре известно Конституционният съд може да бъде сезиран само и единствено по повод на решения, които имат статута на закон, не може да бъде сезиран заради заповеди на министри, а зеленият сертификат е въведен със заповед на министъра на здравеопазването. За добро или лошо с взетото напук и на инат решение в Народното събрание на нас ни се даде възможност сега да атакуваме зеления сертификат в цялост. Още от самото начало подчертаваме, че въпросът не е за това дали депутатите, журналистите и служителите в Народното събрание ще трябва да влизат със зелен сертификат в парламента, а за това, че правилата трябва да бъдат за всички еднакви. Ние считаме, че зеленият сертификат трябва да бъде премахнат за абсолютно всички граждани“, категоричен бе председателят на ПГ на „Възражадане“ Костадин Костадинов.

Той разкри, че разговорите му с представителите на останалите политически сили в парламента са продължили доста време.

По думите му след днешното заседание депутатите от „Възраждане“ Петър Петров и Елена Гунчева ще внесат жалбата в Конституционния съд.

„И ще настояваме за колкото е възможно по-бързо решение. Аз не се съмнявам в решението на Конституционния съд, защото тази практика със зеления сертификат в света намери  своето оборване от аналогични съдебни институции в други държави. Да не говорим, че и по-голямата част от държавите, които я въведоха, вече започнаха да я премахват. Доказано вредна, доказано безполезна, доказано антиконституционна и незаконна“, посочи лидерът на „Възраждане“.

„Както многократно вече стана ясно, зеленият сертификат беше въведен не заради друго, а за да стимулират принудителната ваксинация, предпоследна стъпка и фаза преди задължителната ваксинация. Силно се надявам решението на Конституционния съд да излезе бързо и да е в наша полза“, категоричен бе Костадинов.

На въпрос да ли е вярно това, което вчера премиерът Кирил Петков е заявил, че не е поемал ангажименти към „Възраждане“ относно зеления сертификат, той отговори така:

„Не е вярно естествено. Аз нямам практика да си записвам разговорите с хората, с които работя. Всичко останало, което си говорихме беше потвърдено. Единствено и само не знам защо се притеснява за това, че може би се е ангажирал с някакъв срок. Сами видяхте, че неговият здравен съветник е още повече на нашето мнение до някаква степен защото ако с премиера говорихме по някое време април, с изказването на проф. Радка Аргирово вчера стана ясно, че до месец, тоест по някое време може да падне зеленият сертификат“.

Костадинов коментира и проверката на РЗИ днес, която е установи, че всички депутати от „Възраждане“ са без маски и те са поканени да си заплатят глобите.

„Аз нямам намерение да плащам рекет на рекетьори. Не съм видял да са дошли. Видях, че някакви хорица седяха отгоре и гледаха, ама не спазваха дистанция, бяха доста нагъчкани. Сигурно са били тези от РЗИ. Скандално беше! Не виждах да има метър и половина разстояние между тях. Доста интимно близки бяха, може би такава им е практиката, не знам. Дори да ни глобят, ние ще обжалваме естествено, няма да е за първи път и а з ще призова всички, които ни гледат в момента „Не плащайте рекет на рекетьорите, които случайно в момента носят някакви държавни инсигни и регали. Нека да ни глобят и ние ще обжалваме в съда, и ще спечелим, както и досега сме печелили много пъти. Безкрайно е смешно!Това ми прилича на някакво заяждане. Вчера поискахме оставката на здравната министърка и днес идва проверка от РЗИ. Моля ви се по-сериозно!“, призова лидерът на „Възраждане“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети