Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вдигат заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите

Политика

Вдигат заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите

Вдигат заплатите на университетските преподаватели, решиха депутатите - Tribune.bg
Снимка:

Промени в Закона за висшето образование бяха приети днес на второ четене в парламента

Окончателно депутатите приеха промените в Закона за висшето образование, свързани с увеличение на заплатите на преподавателите, внесени от ГЕРБ-СДС.

Всяка година Министерският съвет трябва да планира в бюджета пари, които да осигуряват достигане на средна брутна работна заплата за академичния състав в държавните вузове не по-малка от 180 % от средната брутна работна заплата за последните 12 месеца.

Минималната работна заплата за асистентите в държавните университети се предлага да не бъде по-ниска от 125% от средната брутна заплата в страната за последните 12 месеца.

Същевременно с това, стипендиите за докторантите ще бъдат определени на ниво не по-ниско от 125% от средната брутна заплата, докато за преподавателите се предвижда минимум 170% от същата стойност.

По време на дебатите проличаха различния между ГЕРБ и ПП-ДБ, които обявиха, че подкрепят увеличението на заплатите на университетите, но че това трябва да стане според бюджетната процедура, в която тази година не са предвидени такива разходи. 

„Въпросът е откъде ще вземем парите през март, при условие, че само преди три месеца гледахме държавен бюджет“, попита Венко Сабрутев.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС подчерта, че системата на висшето образование е с изоставащи възнаграждения последните три години.

„Щом Асен Василев може да намери 150 млн. за отпадане на семестриалните такси на студентите, то ще намери и пари за по-високи заплати на преподавателите в университетите“, настоя Вълчев.

Божидар Божанов от ПП-ДБ каза, че не е склонен да задължи финансовия министър да осигури тези пари сега, защото той може и да не успее да го направи.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети