Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вдигат заплатите на военните с 10% тази година, но кадровият проблем остава

Политика

Вдигат заплатите на военните с 10% тази година, но кадровият проблем остава

Вдигат заплатите на военните с 10% тази година, но кадровият проблем остава - Tribune.bg
Снимка:

През 2024 година бюджетът за отбрана ще нарасне, каза във Варна министър Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще достигне 2% от брутния вътрешен продукт.

Имайки предвид ситуацията със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет, каза още министърът. Той допълни, че няма достатъчно наблюдения, за да даде цялостна оценка на дейността на военния флот, но вижда желание да се усъвършенстват способностите му и ще се работи в тази посока.

Тагарев коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10 на сто, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения. Това увеличение на възнагражденията показва разбиране и от правителството, и от Народното събрание, че нуждите на армията са съществени и разрешаването на проблемите с комплектоването е много важно, каза Тагарев, цитиран в БТА.

На въпрос за изпълнението на проекта за бойните самолети F16, министърът посочи, че три такива „вече са на конвейера“. Той уточни, че планира през есента да посети САЩ, за да види на място строежа на машините.

Министърът призова да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна. Не бива да се стряскат хората, няма нито такива намерения, нито някакви обсъждания, бе категоричен Тагарев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети