Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Венецианската комисия с междинна оценка за предложените изменения на Конституцията

Политика

Венецианската комисия с междинна оценка за предложените изменения на Конституцията

Венецианската комисия с междинна оценка за предложените изменения на Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Предложеният по-малък брой народни представители изглеждал произволен

Венецианската комисия към Съвета на Европа /СЕ/ представи днес оценката си за предложенията за изменения на българската Конституция. Становището е изготвено по искане, отправено от българската страна, и е прието на 20 ноември. То е междинно и е прието по спешна процедура, се отбелязва в съобщение на пресслужбата на СЕ.

Венецианската комисия изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, се посочва в съобщението.

Според него българските власти трябва да изяснят причините, които стоят зад всяко предложение за конституционни промени, и да осигурят значимо обществено, експертно и широко политическо участие в този процес.

От комисията поясняват, че задължението на държавата "да насърчава раждаемостта" не трябва да се използва за оправдаване на дискриминация срещу културни или етнически малцинства, или срещу жени. Освен това общо ограничение на правото на глас за осъдените на лишаване от свобода следва да бъде заменено с по-гъвкаво правило.

По въпроса за предложението за намаляване на броя на народните представители в Народното събрание от 240 на 120, предложеният брой изглежда произволен, се отбелязва в становището.

Венецианската комисия оценява положително разделянето на Висшия съдебен съвет и са представени препоръки за продължаване на реформата в тази посока.

„Би било пропусната възможност, ако подготвяните изменения на Конституцията не разгледат въпроса за отговорността на главния прокурор“, посочва комисията. Отбелязва се решението на Конституционния съд от 23 юли 2020 г., което е приветствано и е изразено очакване конституционните промени да предвидят възможност главният прокурор да бъде отстраняван при водено срещу него разследване или наказателно преследване.

Венецианската комисия приветства предложението за създаване на възможност за внасяне на самостоятелна жалба до Конституционния съд, както и за препращане на делата от обикновените съдилища към Конституционния съд. Комисията оценява, че това подобрява личните права.

В становището се посочва, че предложението за премахване на изискването за свикване на Велико народно събрание за улесняване на конституционните промени не противоречи на европейските правила. Такава важна промяна трябва да бъде убедително обяснена, необходимо е много задълбочено обществено обсъждане, се добавя в становището.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Надблюдател От комисията критикуват, че управляващата партия излязла със свой проект, без да има достатъчно обществено обсъждане! Пропускат обаче, че тъй наречените "протестиращи" искаха промени в конституцията, "референдума" на Дългия искаха промени , Фатмакът също скачаше че имал свой проект, но когато ГЕРБ подеха инициативата, всички млъкнаха , изпокриха се ,и скочиха ченямало нужда! На просто български...айсикктир!
23.11.2020 13:52 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп