Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Венко Сабрутев сам се издаде, че незаконно е броил гласове, заедно с членове на СИК

Политика

Венко Сабрутев сам се издаде, че незаконно е броил гласове, заедно с членове на СИК

Венко Сабрутев сам се издаде, че незаконно е броил гласове, заедно с членове на СИК - Tribune.bg
Снимка:

Противозаконни действия призна депутатът от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев в опит да мотивира колко проблемни са хартиените бюлетини.

В свое интервю пред БНТ той си каза дословно:

„Иии, бях в една секция… Като кандидат за народен представител имам право в края на изборния ден да броя заедно с комисията. При условие, че изключително много внимавах за всякакъв вид манипулации, в един момент…“

Не стана съвсем ясно на кои избори с бюлетини, на които е бил кандидат, е присъствал депутатът от „промяната“. Дори и да става дума за предишен вот обаче в нито един момент при често променяния през годините Изборен кодекс не е било записано, че кандидати имат право да броят.

Кандидат от партия или коалиция действително има право на присъствие при отчитането на гласовете. Законът обаче категорично не е предвидил участие в броенето. Напротив – в методическите указания на ЦИК изрично се казва, че  на присъстващите се осигурява пряка видимост при преброяването на гласовете, преброяващият гласовете съобщава на висок глас резултатите, които установява, но присъстващите лица не могат да се намесват и са длъжни да спазват реда в помещението.

Сабрутев защити изцяло машинното гласуване.

„Няма как да вземеш кода и да го манипулираш. Това са хиляди страници писан код и след което ръчно да минеш всяка една машина да подмениш кода. Те не са свързани с интернет. Пазят се по-добре от държавния резерв“, коментира той.

По думите му кодът е бил достъпен до абсолютно всички партии.

„Твърденията за флашки и манипулиране на машини имат за цел да отклонят реалния дебат, дебатът не е дали машините са инструмент за манипулиране, а защо се връща хартията - за да може хартиената мафия да си върне статуквото и да се върне още по-силна в парламента“, допълни Венко Сабрутев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети