Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радостин Василев записвал на видео срещите си с Илиана Раева

Политика

Радостин Василев записвал на видео срещите си с Илиана Раева

Радостин Василев записвал на видео срещите си с Илиана Раева - Tribune.bg
Снимка:

„Във връзка с журналистически въпроси, свързани със залата за художествена гимнастика на стадион „Раковски“, министърът на спорта Весела Лечева още веднъж иска да запознае спортната общественост с фактологията”, пишат в съобщение до медиите от ММС.

Повод за съобщението е публикация на Радостин Василев в профила му във Фейсбук, в която той директно се обръща към Илиана Раева като заявява, че имал  имал аудио и видео запис на поне две от срещите им по казуса със залата. 

Колтуклиева: Епилираният женомразец Радостин Василев с брутална атака срещу Илиана Раева, Лечева и Нинова

От ведомството на Весела Лечева подчертават, че няма подобно практика като заявяват, че е недопустимо и противозаконно някой да се записва без негово знание.  И допълват:

На 27.12.2018 г. Министерският съвет взима решение за увеличаване на капитала на „Национална спортна база (НСБ)“ ЕАД с 1,5 милиона лева за изграждане на разширение на зала за художествена гимнастика на стадион „Раковски“. Министерството на младежта и спорта (ММС) информира Министерството на вътрешните работи (МВР), че разширението на залата попада в имот на МВР и то трябва да предприеме действия за учредяване на безсрочно право на строеж върху поземления имот в полза на НСБ. Следва изготвяне на идеен проект, действия по възлагане на оценка на имота от независим оценител от страна на МВР.

На 11.01.2022 с писмо от НСБ до ММС се съобщава, че има одобрен идеен проект и ММС може да предприеме необходимите действия за изпълнение на РМС № 944 от 27.12.2018 г.

В разрез с всички водени до момента преписки и становища, след докладна записка от директора на дирекция ИПОП в ММС до Министъра на младежта и спорта, която е на пряко подчинение на министъра (към онзи момент Радостин Василев), се спира процесът. В мотивировката на ИПОП се посочва: „предвид измененията в цените на строителните материали, следва да бъде преценено и обстоятелството по отношение на осигурените с РМС №944/2018 г. за изграждането на спортния обект средства в размер на 1 500 000 лева и евентуалното изменение на цитираното решение – промяна на средствата и/или промяна на целта, за която са осигурени“. След въпросната докладна, в ММС е изготвен проект на решение, което да бъде предложено на Министерски съвет, и с което предвидената сума от 1 500 000 лева да бъде трансформирана за други цели. Така на практика се слага край на разширяването на залата за художествена гимнастика на ст. „Раковски“.

Така представените факти потвърждават думите на министър Весела Лечева, казани по време на изслушване в Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС на 16.11.2022 г., че Радостин Василев взима решение предвидените 1 500 000 лева да не бъдат давани за зала по художествена гимнастика, а за други цели. Въпреки твърденията на бившия министър, няма непреодолими законови пречки, които да провалят проекта.

Ръководството на ММС е напълно наясно, че разширението на залата попада в имот на МВР и по тази причина предприема активни действия по решаване на казуса в тясно сътрудничество с Министерството на вътрешните работи.

Във връзка с друг журналистически въпрос: дали в кабинета на министъра в сградата на ММС се правят записи (аудио и видео), от кабинета на служебния министър Весела Лечева са категорични, че подобна практика в нейния мандат не само няма, но тя я определя като напълно недопустима и нарушаваща всички морални и законови норми. Напомня се също така чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, който казва: „никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи“. Изключението, цитирано в чл. 32, ал. 2 от Конституцията, касае разпоредбите на НПК и Закона за специалните разузнавателни средства, свързани с разкриване на престъпления, каквото действие очевидно не се визира в случая.

Министър Весела Лечева няма информация, дали нейният предшественик е записвал своите разговори с президенти на федерации, спортисти, треньори, длъжностни лица, представители на неправителствения сектор и различни организации, които са имали срещи в кабинета на 3 ет. на Министерството на младежта и спорта. Журналистите трябва да отправят персонално въпросите си към него”, се казва в съобщението на министерството на спорта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети