Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Веселинов: Народът с референдум да решава кой остава – президент или правителство

Политика

Веселинов: Народът с референдум да решава кой остава – президент или правителство

Веселинов: Народът с референдум да решава кой остава – президент или правителство - Tribune.bg
Снимка:

„В исторически план ВМРО винаги е била за повече президентски правомощия и дори за чисто президентска република, при която изпълнителната власт се избира пряко от народа и има пряка връзка между нея и хората, а не както в момента се осъществява през парламента. В момента нашето виждане не среща кой знае каква подкрепа от големите политически субекти. Затова обсъждаме по-малки като обем правомощия на президента, които да позволят развързването на възела при такива ситуации като днешната и да дадат допълнителна възможност на президентската институция да бъде полезна за обществото“. Това обяви пред „24 часа“ депутатът Искрен Веселинов.

Според него промените целят да предотвратят ситуации като днешната, когато е очевидно, че президентът не желае диалог, макар това да е една от основните функции на институцията му.

„В такива случаи, когато конфронтацията между институциите е стигнала докрай, очевидно трябва да се създаде възможност народът да избира кой за него е по-надеждният управник и чия политическа теза е по-истинска - на президента или на правителството, респективно и на парламента. Обмисляме механизъм, който да позволи на държавния глава да свика референдум за предсрочното прекратяване на правомощията на кабинета и НС. И ако загуби допитването, това да води до прекратяването на неговите собствени правомощия“, обясни Веселинов.

Идеята им е това правомощие да не бъде използвано произволно, а да бъде ограничено до един път за целия мандат на държавния глава - тогава, когато наистина има някакъв форсмажор или много сериозно обществено напрежение.

Според него ВНС е остарял механизъм и идеята за отпадането му е позитивна.

„Не съм съгласен обаче с начина, по който следва да се утвърждават новите промени. На първо място, ако говорим за промени в конституцията, те трябва да се утвърждават с по-малко мнозинство, например 2/3. Но като минат четенията, промените трябва окончателно да се приемат и от народа, например с референдум. Защото народът е суверен и е редно накрая той да утвърди тези промени. Другият вариант е гръцкият, в който промените, гласувани в един парламент, трябва да бъдат потвърдени от следващия, за да влязат в сила. Но може би вариантът с допитване, който е по-широко приложим в останалите европейски държави, е по-правилен и справедлив и ще направи населението съпричастно“, счита Веселинов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (13)

няма нужда на следващите президентски избори Радев и пътник. След това ония с каскета ще го погне заради изтеклата класифицирана информация, за назначенията на лубовницата му на две държавни заплати и квартира и кой знае още какво ще изплува.
21.08.2020 11:15 / Отговор
коментар Ами то за това е сега това голямото брисане по улиците на големите градове и в София!И още......др.череп и той заедно с др.фигурант си изкараха на улиците платените бивши затворници, пияндета, и наркомани да трошат всичко що видят за да си даде премиера оставката!
21.08.2020 16:58
Евгени Генчев Вън Радев!
21.08.2020 19:28 / Отговор
АДОЛФ ИЛИЕВ БОЯДЖИШКОТО КЛАНЕ, НА БУЛГАРАШКИ СКОТОВЕ - ЛЕВЕНТИ И ДЕЦА
https://rns.bg/143-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%b1%d0%be%d1%8f%d0%b4%d0%b6%d0%b8%d1%88%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%b8-%d0%ba%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%b2/
Е НАКАЗАТЕЛНО-ВЪЗПИТАТЕЛНА ОПЕРАЦИЯ ИЗВЪРШЕНА ОТ - TOJ SEFKI KACAKOT, СРЕЩУ ТЪПИТЕ ЖИВОТНИ, КОИТО В МОМЕНТА НА АПРИЛСКОТО ВЪЗСТАНИЕ, СЕ ИНТЕРЕСУВАХА САМО ОТ СТОКАТА СИ И ИМОТЧЕТАТА СИ :)
ВИЖДАМ, ЧЕ НЕ Е ИМАЛО ГОЛЯМ ЕФЕКТ И СМЯТАМ, ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ ТОЯ ПЪТ ДА ВИ ИЗКОЛЯ ДО КРАК!
ДЕФЕКТНОТО, МАЛОУМНОТО, УРОДА, ТОВА ДЕ НЕ СТАВА И Е САМО В ТЕЖЕСТ, ТРЕБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА!
22.08.2020 09:00 / Отговор
SEFKI KACAKOT - БЕСНОТО КУЧЕ https://www.youtube.com/watch?v=qRza7wHXz-g
ВЪЗСТАНОВЕН СЪМ В ДЛЪЖНОСТ И ЧИН, ТА ДАЖЕ И СЪМ ПОВИШЕН, КАКТО ЗАБЕЛЯЗВАТЕ :)
ТА, ЖАЛНА ВИ МАЙКА, СКОТОВЕ!
ЖАЛНА ВИ МАЙКА! , :)
22.08.2020 09:04 / Отговор
SEFKI KACAKOT - БЕСНОТО КУЧЕ ИЛИ ПО-ТОЧНО - ВЪЛКА FENRIR :) СЕГА, Е ВАШИЯТ, БОГ!
А ВИЕ СКОТОВЕ, ДОКАТО ПЕЕТЕ, ДА МЕ ВЪЗХВАЛЯВАТЕ, СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСА ЗАЩО РАЗПЛАКАХ МАМИЦАТА НА БББ...БИТОЛСКИТЕ СЕЛА? ;)
22.08.2020 09:10 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети