Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вежди Рашидов трогна народните представители с прочувствена реч

Политика

Вежди Рашидов трогна народните представители с прочувствена реч

Вежди Рашидов трогна народните представители с прочувствена реч - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите от всички партии му станаха на крака и го аплодираха бурно

Вежди Рашидов трогна народните представители с прочувствена реч в края на втория ден от живота на 48-ото Народно събрание, в който парламентарно представените партии продължаваха да се лутат в избора си на председател на парламента. Той обяви, че оттегля името си като възможна номинация за председател на 48-ото Народно събрание и се разплака.

Малко по-рано от ГЕРБ предложиха за ръководител на парламента да бъде избран неговия най-възрастен депутат, в случая Вежди Рашидов. Той втори ден продължава да ръководи залата заради липсата на консенсус около председателската фигура. Тази идея срещна подкрепа в част от парламентарните групи.

По разискванията за критериите – генерал Атанасов каза много правилно какво изисква правилника и институцията, да сме депутати. Не зная защо въртите това и какво трябва.

Никога в живота си не съм слагал нищо пред името си и никакви звания. Аз съм прям, но не конфликтен. Идвам от едно сиропиталище в село Студен Кладенец. Завършил съм художествената гимназия и Националната художествена академия с отличен. 11 години съм преподавал в академията. Когато говорим за критерии, да си кажем и биографията. Академик съм в две държави, от Франция до Москва, член кореспондент съм, два пъти съм обсъждан за академик, но отказах, защото и там се получи едно говорене. Почетен професор съм, доктор хонорис кауза. Помните на времето Дечко Узунов, водят го на изложба в Париж на Пикасо, стигат с бай Марин и го представят. Това е големият български художник професор, академик и т.н. Пикасо вдига ръка и казва – приятно ми е Пикасо. От доброто име, което има човек няма по-добро!

Отказах трети мандат, разболях се, тежка болест имах, отказах и миналия парламент, защото винаги съм напускал удоволствието преди то да ме напуска. Днес се завъртя и моето име, за което благодаря. Благодаря на партията „промяната“, че направиха голяма крачка, защото парламентът трябва да върви.

Когато оттеглихме достойното име на Росен Желязков, защото аз безкрайно го ценя, умен човек, юрист, прагматик, консенсусен, каквото и да кажа, малко ще бъде, просто добър човек, попитаха ме дали може, докато заработи парламентът, в името на това да се сглоби, да се направят комисиите, да се вкарат едни законопроекти кой, колкото, каквото може, чакат ни пари за пенсионери, за бедни, за осигуровки, но нямаме бюджет, аз казах на моите приятели и колеги „да“ – достатъчно е хората да желаят това да стане. Имах едно малко усещане, че мога да жертвам част от годините си, които исках да посветя и да се радвам на скулптурата, на внуците и на приятелите си, на този парламент.

Аз ще съм щастлив, ако днес изберете председател на парламента. Зная, че е важно и касае съдбата на хиляди, хиляди хора.

Както обществото ни е изпратило тук, така може и да ни отхвърли.

Първо искам да се извиня от тази трибуна, имали сме остри влизания с г-жа Нинова и моля да ми простите, извинявайте г-жо Нинова.

До днес ме гризе съвестта, че съм се държал така с една дама.

Оттеглям номинацията си. Оттеглям се в името на разума и ви моля, много ниско стойте до хората, защото те бързо намразват. Аз съм много обичан човек и това означава, че съм оставил нещо в тях“, обърна се към депутатите Вежди Рашидов.

Неговите думи докоснаха всички присъстващи. Цялата зала се изправи на крака и аплодира бурно доайенът на 48-ото Народно събрание.

70-годишният скулптор от своя страна не успя да скрие сълзите си дълго време.

„Размекнах се, трябват ми няколко мига“, сподели той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп