Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Везиева несъгласна със смяната на шефката на ДКК, иска оставки на взелите решението

Политика

Везиева несъгласна със смяната на шефката на ДКК, иска оставки на взелите решението

Везиева несъгласна със смяната на шефката на ДКК, иска оставки на взелите решението - Tribune.bg
Снимка:

Рокадата начело на Държавната консолидационна компания станало през главата на собственика – министърката, счита тя

Министърът на икономиката Даниела Везиева изрази остро несъгласие с решението за освобождаване на Ваня Караганева като изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания. Членовете на Съвета на директорите на Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска ще бъдат освободени от постовете си заради решението си, закани се тя.

Късно снощи от ДКК съобщиха за освобождаването на Караганева с мотив за „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия“.

Само след месец: Отстраниха назначение на Кирил Петков от ДКК за фрапиращи нарушения

Часове по-късно Везиева даде ред интервюта пред БНТ, БНР и БТА, в които защитава Караганева и заявява, че обвиненията към нея – включително наемане на външен адвокат за 1,2 млн. лв., не отговаряли на истината.

„Едното, което ми направи силно впечатление - че когато е била вписана, е била в трудово-правни отношения с друг работодател, което не наред. По-скоро аз приемам този акт като агресивен към Министерство на икономиката и като повод да не продължаваме промяната“, обяви Везиева.

ДКК също излязоха с нова позиция. Ръководството продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Това заявяват от ДКК във връзка с изявлението на министър Везиева от днес, в което тя заявява, че „е било проведено нерегламентирано заседание на трима членове на Съвета на директорите, което противоречи на всички правни норми и вътрешни правила, защото не е било обявено предварително, не са уведомени всички членове, не са били посочени дата и час, както и дневен ред”.

Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите, заявяват от ДКК.

Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай.“

Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети