Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Везиева покрила от „Биволъ“ информация за Петков и фабриката за електромобили

Политика

Везиева покрила от „Биволъ“ информация за Петков и фабриката за електромобили

Везиева покрила от Биволъ информация за Петков и фабриката за електромобили - Tribune.bg
Снимка:

Даниела Везиева не предоставя в 14 дневен срок информация по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за широко промотираната през лятото сделка на бившия министър на икономиката и кандидат за министър-председател Кирил Петков за строежа на фабрика за електромобили край гр. Ловеч. За това съобщава сайтът „Биволъ”, който е направил запитването на служебния министър на икономиката.

Първият отговор на питането им по ЗДОИ за обявената като най-важната инвестиционна сделка на годината пристигнала в законоустановения срок – на 25-и Ноември. Предоставената информация обаче частична. Самият Меморандум, който редакцията иска да получи, не е предоставен. Претекстът, посочен в отговора за това е, че Министерският съвет НЕ РАЗПОЛАГАЛ с препис или копие на въпросния документ. Самият Меморандум се съхранявал единствено и само в Министерството на икономиката.

Поради тази причина МС препраща питането на Биволъ по ЗДОИ до Министерството на икономиката, за предоставянето на Меморандума за Инвестиция №1 с германския инвеститор, който обаче е получил предварително статут на “Приоритетен инвеститор” с всички произтичащи от това предимства, права и бонуси от страна на държавата. МС разпорежда на наследилата Петков като служебен министър на икономиката Даниела Везиева да предостави на „Биволъ“ информация за сделката.

„Как така Министерски съвет пази свои протокол и решение за одобрение на Меморандума, а самият Меморандум, който е основата на това решение, не се пази и не съществува като копие или препис приложен към него, дори в архивите? Какво би се случило, ако единственото копие на документа, в случая въпросният искан от „Биволъ“ Меморандум, случайно изчезне или се изгуби по пътя от министерството до Министерския съвет и обратно? Каква е гаранцията, че някой документ, приет с решение на МС не би могъл да бъде допълнително манипулиран със задна дата, ако той самият /или Верно с оригинала негово копие/ не бъдат прикрепени към протоколите и решенията на МС?“, питат „Бивол“.

После следва бавенето. Вместо конкретен отговор, Везиева изпратила до компанията инвеститор писмо, в което ѝ предоставя срок от 3 седмици (почти до Коледа) да се съгласи, или да не се съгласи, информацията за договора с българското правителство да бъде предоставена на “Биволъ” по ЗДОИ.

„Продължителното увъртане и протакане с различни клишета на юридически трикове и хватки, говори че българското правителство и служебният кабинет на Стефан Янев не горят от желание да предоставят публичен достъп до въпросната инвестиционна сделка. Налице е едно сериозно бавене във времето, което може единствено да породи различни съмнения за причините. Ние знаем, че когато няма какво да се крие и от какво да се опасяват институциите и частните предприемачи, и когато са за прозрачност, чисти и законни отношения, без какъвто и да било конфликт на интереси, информацията се предоставя безусловно в рамките на дни или поне в рамките на законовите изисквания. Ако след изкуственото бавене обаче получим ОТКАЗ под каквато и да е форма, ще се наложи да атакуваме правителственото решение по съдебен ред. Както сме го правили успешно много пъти досега“, заканват се от медията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати