Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вигенин определи - било тежка неадекватност да се иска оставка на Янев във време на война

Политика

Вигенин определи - било тежка неадекватност да се иска оставка на Янев във време на война

Вигенин определи - било тежка неадекватност да се иска оставка на Янев във време на война - Tribune.bg
Снимка:

По думите му Украйна и преди тази война е била далеч от членството си в НАТО.

„В ситуация, в която на малко повече от 200 км по пряка линия от България се води война, да искаш оставката на министъра на отбраната, е меко казано тежка неадекватност. Нека да не се прибързва с такива оценки“. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин.

Той призова колегите си за максимална сдържаност. Според Вигенин няма да се стигне до оставка на Стефан Янев и не вижда причина оставката на който и да е министър да доведе до избори.

„В момента последното, от което имаме нужда, е противоречие между институциите. Това изисква внимателен и умерен подход от страна на правителството, премиера и президента, защото разнобоят, който опитва да се вкара между институциите, е най-лошото, което можем да направим - не за нас самите като управляваща коалиция, а за България“, заяви той.

Нямало какво толкова да се обяснява на избирателите: „ Симпатиите към Русия са силни, но войната е война. Това е военна операция на територията на суверенна държава и това е шокиращо за много от нас“, обясни зам.-председателят на НС.

България трябва да има сдържан подход, да се подготвя за евентуалните кризи и да види с какво може да помогне на населението в Украйна.

Според Кристиан Вигенин санкциите срещу Русия няма да постигнат резултати, подобно на тези през 2014 г. Определи като прибързано решението на българското правителство да затвори въздушното си пространство за руски самолети.

„В по-голямата си част тези санкции, говоря за икономическите, имам чувството, че те като че ли са признак на безпомощността на демократичния свят. Те са по-скоро политически сигнал и няма да имат ефект върху действията на Руската федерация и ще засегнат преди всичко обикновените граждани, както в Русия, така и в нашите страни“, смята той.

Вигенин обясни, че през 2014-та бил в Киев, но не за да подкрепи властта, а за да искам сигурността на етническите българи.

„Тогава ситуацията в Украйна наистина беше излязла извън контрол. Не трябва да приравняваме всички украинци, които искат независима държава в ЕС и НАТО за нацисти и фашисти“. 

По думите му Украйна и преди тази война е била далеч от членството си в НАТО.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати