Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Виорика Данчила към Захариева: Ще подкрепим вашето предложение за еврокомисар

Политика

Виорика Данчила към Захариева: Ще подкрепим вашето предложение за еврокомисар

Снимка:

Българският министър на външните работи и премиерът на Румъния обсъдиха редица въпроси от двустранните отношения

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна в Букурещ с премиера на Румъния Виорика Данчила. Българският първи дипломат е на еднодневно работно посещение в северната ни съседка, в рамките на което ще изнесе и лекция на годишната конференция на румънските посланици по света.

Захариева и Данчила обсъдиха редица въпроси от двустранните отношения, както и резултатите от Българското и Румънското председателство на Съвета на ЕС.

„Радвам се да ви приветствам в Букурещ. Уверявам ви, че ние ще подкрепим вашето предложение за еврокомисар”, заяви румънският премиер Виорика Данчила. „Нивото на сътрудничество между нашите страни е наистина отлично”, добави тя.

“Румъния бе една от първите страни, които посетих като министър. Поздравявам вашите екипи за председателството на Съвета на ЕС -  нашите две страни доказаха, че може да се справят перфектно с такива предизвикателства - заяви Захариева. - За съжаление, България и Румъния все още са много слабо представени в Европейската служба за външно действие, а ние имаме отлични дипломати. Назначението на Мирча Джоана за зам. ген.-секретар на НАТО и номинацията на Кристалина Георгиева за изпълнителен директор МВФ са примери, които трябва да бъдат следвани.”

Екатерина Захариева предаде на Данчила поздрави от премиера Борисов и положителната оценка на България за подписаните три меморандума по време на последното заседание на правителствата на двете държави на 29 март 2019 г. в Букурещ. Документите са за подобряване на корабоплаването на Дунав и транспортната свързаност, за малките и средни предприятия и за сътрудничество в областта на извънредните ситуации.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още