Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Виталий Москаленко: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост

Политика

Виталий Москаленко: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост

Виталий Москаленко: Атаките срещу Киев са планирани преди взрива на Кримския мост - Tribune.bg
Снимка:

На всички е ясно, че няма българска следа, заяви украинският посланик в България

„По наши данни атаките срещу Киев са били планирани още на 3-4 октомври. Това е преди взрива на Кримския мост. Нареждането е било да се поразят гъсто населени райони и да се повреди важна инфраструктура.“ Това обяви пред bTV посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко, след като вчера Русия нанесе най-масираните ракетни удари от началото на войната.

Според Москаленко целта на руските атаки е да бъдат лишени големите градове от критична инфраструктура, да няма топла вода и да бъдат изплашени гражданите на Украйна, за да не се борят срещу агресията. Но също така да бъде изплашена и европейската общественост.

По думите му при сегашните метеорологични условия да се прекъсне снабдяването с ток и газ на големи и гъстонаселени градове ще бъде голямо изпитание.

„Сега говорят, че това било нещо като отговор за Кримския мост. Абсолютно лъжа в стила на Путин“, посочи Москаленко.

„Путин и кликата му искат да направят със Запорожие това, което направиха с Мариупол - тотално разрушение. Това нямаше да стане, ако в някои столици не се колебаеха да изпратят ПВО системи, ако нямаше неутралитет в някои държави. Вие прекрасно знаете къде е България. Апелираме постоянно България да предостави старо съветско оръжие. Силно се надявам, че новият парламент ще гласува решение за предоставяне на оръжия“, коментира украинският посланик.

По думите му нищо от Киев не е пристигнало за ремонт у нас, както бе решено.

„Няма позиция, че не трябва България да предоставя тежко въоръжение на Украйна. Можем този въпрос да го активираме постоянно. Това, което България може да даде на Украйна е старо съветско оръжие – гаубици, ракетни системи, муниции и снаряди“, категоричен бе Москаленко.

Дипломат №1 на Киев в София добави, че само по щастлива случайност съпругата му, която е била в украинската столица вчера, е жива.

„На 500 м от жилището ни са паднали ракетите. Имаме двама комшии, които загинаха. Съпругата ми се е забавила да излезе и затова се е спасила“, каза още украинският посланик.

Той добави, че апартаментът им е в централната част на Киев.

Според Виталий Москаленко на всички е ясно, че няма българска следа по случая с експлозията на Кримския мост.

„Ние говорим за взривовете на Кримския мост с някаква българска следа. Това изглежда смешно. Да си спомним какво говориха руснаците, когато свалиха нидерландския самолет. Ясно беше едно - че самолетът бе свален от тях. В случая с „българския камион“ - всички разбират, че няма никаква българска следа. Възможно е Русия да е инсценирала самия взрив“, посочи още Москаленко.

Според него тезата на Кремъл активира вътрешнополитическото говорене, с което се призовава страната ни да не изпраща оръжия на Украйна, „за да не става част от войната“.

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че „ще има суров отговор, ако терористичните атаки от страна на Украйна продължат“.

Виталий Москаленко се надява международната общност да разшири санкциите срещу Русия, както и да предоставят на Украйна отбранителни съоръжения и да се разгледа въпросът за затваряне на небето. Той настоя още Русия максимално да бъде ограничена в икономическо, политическо и военно отношение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети