Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вицепремиерът Габриел: При ротацията ще гледаме индивидуално работата на всеки министър

Политика

Вицепремиерът Габриел: При ротацията ще гледаме индивидуално работата на всеки министър

Вицепремиерът Габриел: При ротацията ще гледаме индивидуално работата на всеки министър - Tribune.bg
Снимка:

Виждаме устойчивост и стабилност в страната, защото изпълнителна и законодателна власт работят, говорят си и споделят общи приоритети, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел пред журналисти на въпрос за вчерашните думи на вицепрезидента Илияна Йотова, че Министерски съвет е „Б“ отборът, решенията ги взимат председатели на парламентарни групи.

"Аз мисля първо, че България е парламентарна република и виждаме, че имаме работещ парламент. Второ – виждаме устойчивост и стабилност в страната, защото изпълнителна и законодателна власт, работят, говорят си, имат диалог и споделят общи приоритети. И ако да, това е отборът на България, който споделя общи ценности, отбелязва общи резултати заедно в парламента и в изпълнителната власт, това е начинът, по който виждаме страната", заяви Мария Габриел.

На въпрос дали е готова с екипа си след ротацията във властта, вицепремиерът отговори, че с акад. Николай Денков са на една и съща позиция и тепърва предстоят разговори.

"Искаме да направим оценка на работата на всеки министър, искаме да видим как се изпълняват заложените задачи в управленската програма и има достатъчно време – нека да си дадем време за това и по този начин да дадем възможност и на министрите да вършат своята работа", допълни тя.

Попитана дали ще остане външен министър Мария Габриел отговори, че няма да казва нито имена, нито да дава каквито и да било индикации. В този момент трябва да дадем възможност на всеки един министър да върши своята работа, включително и аз да върша своята като външен министър, добави тя.

Относно съдбата на отвлечените български моряци, Мария Габриел каза, че промяна няма, ситуциационният център и екипът в МВнР следят ситуацията отблизо и можем само да сме благодарни за доброто отношение към тях. "Важно е в този момент наистина да запазим дискретност, за да си дадем шанс българските моряци да ги видим живи и здрави в страната", посочи тя. 

Новото поколение се нуждае от ясна и дефинирана перспектива за това да бъде част от една мирна, просперираща, свободна, демократична България, която участва активно в международния живот и отстоява универсални общочовешки ценности, заяви още Габриел, която участва на откриването на конференция "Младите хора и външнополитическата стратегия на България: критичният глас" в Дома на Европа в София. Затова, според нея, изработването на стратегически документ в областта на външната политика е обективна необходимост.

„България с новото си поколение е иновативна, тя е смела, тя е дръзка, тя е критична и можем заедно да направим така, че да утвърдим страната ни като лидер и като фактор, като лидер в иновации, в новите технологии и междувременно да допринесем за повече стабилност и сигурност в Югоизточна Европа“, заяви Мария Габриел.    

Според нея България да има своята за първи път в историята си външнополитическа стратегия е предизвикателство, но и кауза. Тази тема е актуална не само за дипломатите, не само за правителството и за МВнР, темата е актуална за нас като общество и особено за младите хора, смята вицепремиерът.

Мария Габриел поиска да чуе от младите хора как по-добре България да се позиционира на европейската и международната сцена, да споделят своята визия относно зеления преход, дигиталната и културната дипломация, връзките с българите в чужбина, икономическата дипломация и как по-ефективно да се противопоставим на дезинформацията.

Според вицепремиера стратегията може да помогне за това да направим бъдещето малко по-предвидимо за младите хора и да се подготвим по-добре за новите предизвикателства.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети