Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вицепремиерът на Косово: Благодаря, България! Имаме ресурс да развием икономически отношения

Политика

Вицепремиерът на Косово: Благодаря, България! Имаме ресурс да развием икономически отношения

Вицепремиерът на Косово: Благодаря, България! Имаме ресурс да развием икономически отношения - Tribune.bg

„Благодаря на България, която е добър, приятелски настроен съсед. Историята ни свързва с добросъседски отношения през годините. Вие сте една от първите страни, които признаха нашата независимост и ние оценяваме това и също ви подкрепяме. Разговаряхме с посланика на Косово в София, че можем да направим много съвместни неща - в културен и в икономически аспект. Имаме ресурси да развием икономически отношения между двете държави.“ Това заяви вицепремиерът на Косово Емилия Реджепи по време на четвъртата конференция „Западни Балкани“. Събитието се организира от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е Ангел Джамбазки. Съорганизатори са полският „Варшавски институт“ и унгарският „Институт за външни работи и търговия“.

„Искам да обърна внимание, че във всички разговори, в дебатите в Европейския парламент Република Косово незаслужено остава встрани от големия разговор. Населението в Косово е може би най-проевропейски настроеното. И най-незаслужено страда от тежки брюкселски двоен стандарт и лицемерие. Пример за една несправедливост е безкрайно бавената визова либерализация по отношение на косовските граждани. Всички критерии, които бяха изискани от държавата, бяха изпълнени многократно от обществото и правителството на Република Косово. Това е изключително вредно, защото насажда заслужено разочарование и учудване у косовските граждани“, заяви българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

„За мен е голяма чест да присъствам на срещата на върха за Западните Балкани в София и да отправим съобщение за приятелство и нови реформи по пътя за присъединяване към ЕС. Косово е с доста младо население, което има нужда от свобода на движение. По този въпрос сме дискриминирани. Като държава сме изпълнили всички критерии, които Европейската комисия е изискала от нас. Изключително е важно, че имаме вашата подкрепа“, добави вицепремиерът на Косово.

„Като ново правителство, начело с премиера Албин Курти, като напълно некорумпирано, изключително чисто правителство, което спечели огромно доверие, сме сигурни, че ще решим процеса на либерализация по най-добрия възможен начин. Това е демократично и много стабилно правителство. Сред приоритетите ни е да се борим срещу корупцията и организираната престъпност. Наш приоритет е и справянето с пандемията като глобален светски феномен и смятам, че управляваме много добре този проблем. Но в същото време е много важна и икономическата стабилност на нашата страна по време на пандемията.

В този смисъл отправям призив и молба към всички вас, представители на Европейския парламент и международни фактори, да ни помогнете в стремежа ни да получим фондове за икономическо стабилизиране. Ние сме на разположение и продължаваме диалога между Косово и Сърбия за признаване и уважение. Смятам, че трябва да изграждаме и поддържаме добросъседски отношения с всички и това е пътят ни напред към Европейския съюз.

Мога да кажа с гордост, че Косово е мултиетническа държава - с голяма популация от албанци, но и държава за всички народи - за сърби, за босненци, за македонци, за хървати, за българи... Равноправна за всеки, който се смята за част от косовското общество. Някои представители в Брюксел трябва да знаят, че Косово е страна на мира и стабилността. Страна, която уважава различните народи и култури. Ние говорим различни езици и искаме да живеем равноправно с всички, да уважаваме и почитаме всички“, каза още Емилия Реджепи.

По време на конференцията беше представена най-новата инициатива на комисар Мария Габриел, насочена към задълбочаване на сътрудничеството със Западните Балкани - Програмата за Западните Балкани в областта на иновациите, научните изследвания, образованието, културата, младежта и спорта.  Стартът на тази ключова инициатива на българския еврокомисар бе даден през октомври на срещата на върха в Бърдо между лидерите на Европейския съюз и на шестте партньори от Западните Балкани.

„Ако трябва да формулирам основната цел на инициативата в една дума – то това е „подкрепа“. Подкрепа за младите хора, за талантите, за бъдещето на региона. Подкрепа за справяне с общите предизвикателства, като екологичния и цифров преход, които изискват общи усилия и общи решения“, се казва в позиция на Мария Габриел.

В конференцията участваха още еврокомисарят по съседство и разширяване Оливер Вархеи, специалният представител на ЕС по диалога Прищина – Белград Мирослав Лайчак, евродепутатите Анна Фотига, Ладислав Илчич и Ларс Патрик Берг, високопоставени експерти.

Проведе се и кръгла маса за „Бъдещето на Западните Балкани“, в която се включиха млади политически лидери  и представители на Европейската младежка мрежа за демокрация.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати