Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вицепремиерът Йотова: Демографската криза е най-належащият проблем пред България

Политика

Вицепремиерът Йотова: Демографската криза е най-належащият проблем пред България

Вицепремиерът Йотова: Демографската криза е най-належащият проблем пред България - Tribune.bg
Снимка:

Няма по-належаща тема за България от демографските проблеми. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на дискусията „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ в "София Ивент Център". Форумът е организиран от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. 

Йотова подчерта, че за президентската институция демографската политика е признат и осъзнат приоритет. 

Категорично няма да развеем бялото знаме по отношение на демографските проблеми. Сега е време да бъдат взети мерки, каза Йотова. За мен сигурността е в основата на разплитането на здраво стегналия ни за гушата демографски възел. Сигурност във всички аспекти, добави тя. Йотова посочи, че сигурността е преди всичко социална сигурност, като по думите ѝ това не може да се случи без лява политика. 

Вярваме в трайните решения, а не в решенията на парче, заяви Йотова. Тя отбеляза, че през последните години за съжаление политиката е само пиар без съдържание. По думите ѝ стратегиите са останали само в правните папки и нямат развитие. Дали да продължаваме да пишем дълги и скучни стратегии, или да помислим какви са истинските предизвикателства на демографските проблеми на България, да ги обсъдим и да се намерят най-верните решения, попита Йотова. 

По думите й в България сме силни с теоретичните постановки, но липсват предложения за практика. 

Демографската политика събира всички политики на едно общество и една държава, отбеляза Йотова. Тя посочи още, че още от години  наред липсва дългосрочна визия за развитие. Произволните мерки няма как да създадат среда, в която има правила, а не произвол, посочи Йотова. Според нея покрай избори широко се рекламира как да бъдат върнати българите в България. Тя отбеляза, че това не може да бъде самоцел, когато един човек може сам да избира кое е по-добре за него.  Можем да създадем тези условия, с които да върнем хората у нас, посочи Йотова. 

В основата на успешна политика е да се отчитат спецификите на отделните райони, смята Йотова. По думите й казусът с териториалните планове,  които са на дневен ред, ПВУ и протестите са пример за липсата на дългосрочна политика. Сцената с протестиращите и властта от двете страни на мантинелата е тъжна картина на действителността на различния език на хората и управляващите, на различния живот на хората в България и на отбрания кръг, позициониран на жълтите павета на София, коментира Йотова. 

По думите й териториалните планове, които е изпратило българското правителство по никакъв начин не отговарят на Механизма за солидарен преход. По думите й в приетия механизъм през 2020 г. се казва, че нито един работник или регион не трябва да остава в бедствено положение. Териториалните планове, които изпрати българското правителство не отговарят на тази основна философия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети