Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вицепрезидентът на ЕП: България си е написала домашното за Шенген

Политика

Вицепрезидентът на ЕП: България си е написала домашното за Шенген

Вицепрезидентът на ЕП: България си е написала домашното за Шенген - Tribune.bg
Снимка:

България трябва да приложи Истанбулската конвенция в законодателството си

България е написала домашното си за Шенген и няма пречки пред членството ѝ. Това заяви вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Регнер в специално интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Регер е австрийски адвокат и политик. През последните 14 години е член на  Европарламента, а от 2022 г. - и вицепрезидент. Тя е част от Алианса на прогресивните социалисти и демократи в Европарламента. Основен фокус в работата ѝ са данъчната справедливост, премахването на неравенството в доходите и защита на правата на жените и равенство на половете.

В началото на разговора тя пожела успех успех на Мария Габриел начело на българското правителство: „Познаваме се с Мария Габриел Работили сме заедно като членове на Европарламента още преди да стане комисар. Това е добра стъпка и смятам, че винаги е от полза, когато Европа идва при хората, по-близо до националната политика. Така че ѝ пожелавам сила и увереност, за да може да може да предприеме правилните стъпки. А какво е нужно? Проблемите са много. Социалните например – повече от година се борим с инфлацията, цените, които се покачват, правата на жените. Проблемите ни са общи, затова винаги е хубаво, когато има размяна на ролите и позициите от европейските институции към националните. Тогава и ние се разбираме по-добре."

„Като вицепрезидент на Европарламента и австриец, смея да твърдя, че България е и част от шенгенското семейство, след като изпълни всички критерии за членство. Следя много внимателно кога ще се качи на борда за Шенген и съм силно засрамена от официалната позиция на моята държава“, подчерта Регнер. Според нея позицията на австрийското правителство е много лош ход.

„Това няма нищо общо с България, а по-скоро с вътрешните проблеми в моята страна. Нищо друго, освен прехвърляне към вътрешнополитически проблеми. Вие си направихте домашното за Шенген. Изпълнихте всички критерии и няма нито една обективна причина да се спъва членството ви там. България трябва да е част от Шенген. Това е!“, категорична бе тя.

Относно позицията на Нидерландия тя обясни, че имат казус във вътрешната си политика, и няма нищо общо с това, което България прави. „Така че е по-добре да си решат проблемите вътре, вместо да обвиняват България“.

Регнер обясни, че към момента страната ни не покрива критериите за еврозоната. 

„Трябва да решите дали е по-добре за населението ви да се присъедини, или не. Решението е колкото икономическо, толкова и политическо. Като сигнал към Европа ще бъде добре, защото това е общата ни валута“.

Според нея ситуацията се успокоява, но има още какво да се прави и на европейско, и на национално ниво, и  държавата трябва да се намеси.

„Ако погледнем страните, които се справят добре на национално ниво – едно от решенията е да спре покачването на наемите. Тук държавите трябва да се намесят, а не пазарът да търси решение. Да се намали ДДС на най-необходимите храни и да се подкрепят уязвимите групи. На европейско ниво е крайно време да се прекъсне връзката между цените на електричеството и газа, които са свързани. Така и хората няма да усещат толкова силно натиска от цените на електроенергията. Друга мярка са така наречените данъци свръхпечалба, коментира Регнер.

За напрежението между България и Северна Македония

„Ние искаме да вдигнем границите, а не да слагаме нови. България е част от Европейския съюз. Както ви казах, аз съм защитник на това да влезете в Шенген. От другата страна е Северна Македония. Те изпълниха толкова неща, които изискахме от тях. Смениха си името дори. И те наистина направиха много, за да изпълнят условията. Искам да кажа и на двете страни – „Успокойте се! Не е добре да се провокирате една друга. Не е добър сигнал, когато Северна Македония провокира България, но от друга страна вие можете да бъде пример и да кажете „Нека да работим като съседи”, каза вицепрезидентът на Европейския парламент.

За Истанбулската конвенция

Дори да не е съгласна, щом е одобрена от ЕС, България трябва да приложи Истанбулската конвенция в законодателството си. Решението беше взето демократично в рамките на Съюза. Мнозинството го реши и е задължително за всички, категорична е Регнер.

Всъщност Истанбулската конвенция е много прост документ. Тя казва „Нямате право върху насилието над жени”. От моята гледна точка това е най-нормалното нещо в света. В нея се казва, че е задача на държавите да защитават гражданите си от насилие - ако мъжът бие жена си, ако брат посегне на сестра си. Това е мост към криминалното законодателство. Знам, че има няколко страни, сред които и България, които четат по друг начин написаното в Истанбулската конвенция, но няма основание за това.

По думите ѝ, ако страната ни откаже да одобри документа ще ѝ бъдат наложени санкции.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати