Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Вижте пълния списък на кабинета Габровски

Политика

Вижте пълния списък на кабинета Габровски

Вижте пълния списък на кабинета Габровски - Tribune.bg
Снимка:

Пълна папка занесе номинираният за премиер проф. Николай Габровски на президента Румен Радев. На „Дондуков“ бяха представени имената на експертите в проектокабинета, сред които има и много жени.

Чл.-кор. проф. Николай Габровски е неврохирург и председател на Българското дружество по неврохирургия. През ноември 2021 е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН). През октомври 2022, Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (European Association of Neurosurgical societies - EANS, създава работна група за Нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията (Emerging tehcnologies and innovations in neurosurgery - ETIN и за неин пръв председател е избиран проф. Николай Габровски.

Малина Крумова е предложена за вицепремиер по управление на европейските средства. Тя е магистър от съвместна програма на университета в Болоня и университета в Сараево по „Демокрация и човешки права в Югоизточна Европа“. От 1998 година се занимава с управление на проекти и програми. От 2007 г. работи в администрацията, като през годините заема различни експертни и ръководни позиции. Била е ръководител на Оперативна програма ,,Околна среда”. През 2017 г. е назначена за служебен заместник министър-председател по еврофондовете в правителството на Огнян Герджиков. Заемала е и длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Миглена Тачева – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на правосъдието. Тя е специализирала в САЩ, Нидерландия, Великобритания и Гърция. Директор на Национален институт на правосъдието. Била е председател на Варненския районен съд. Министър на правосъдието в периода юли 2007 г. – юли 2009 г. Учредител и председател на УС на Сдружение „Правна инициатива за обучение и развитие” от 1994 г. до 2014 г. Член на Управителния съвет на ERA (Европейска правна академия), член на Централния съвет на Съюза на юристите в България.

Меглена Плугчиева-Александрова, предложена за заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите е познато име в политическите среди. От 2009 г. до 2012 г. беше народен представител, както и в периодите от 1995-1997 г. и 1999-2001 г. Заместник министър-председател на Република България от 2008 г. до 2009 г., отговарящ за управлението и контрола на европейските фондове. От 2004 г. до 2008 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Федерална Република Германия. Била е и заместник-министър на земеделието и горите с ресори европейската интеграция и горското стопанство и програмите ФАР и САПАРД.

Драгомир Заков, предложен за министър на външните работи, е познат на широката публика като министърът на отбраната в кабинета на Кирил Петков. Той е дипломат с дълга кариера. В периода 2011 – 2014 г. е първи секретар на делегацията на България в Организацията на обединените нации. В следващите две години е съветник и ръководител към/на различни отдели на МВнР. През август 2016 г. се завръща в НАТО като съветник. През февруари 2017 г. отново поема длъжност във външното ни министерство, с ранг пълномощен министър. След разпускането на 47-то Народно събрание е посланик за специални поръчения в МВнР.

Благородна Христева Макева-Найденова е издигната за министър на вътрешните работи. Има над 23 годишен стаж в системата на МВР, като е започнала от най-ниското стъпало в районно управление до заместник-директор в Главна дирекция „Национална полиция”. От 2015 до 2021 година е била председател на Постоянната комисия по права на човека и полицейска етика в МВР. Член на Националния съвет за подпомагане и компенсация на жертви на престъпления, от 2015 до м. август 2021. Член на Националния съвет за равнопоставеност на жените и мъжете – в периода 2016-2017, както и член на Комитета за наблюдение на националната многогодишна програма на Република България по Фонд „Вътрешна сигурност“ 2014-2020 г. до м. август 2021; Била е и директор на дирекция „Публичен регистър” при Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Атанас Запрянов – министър на отбраната. В периода от 1988 г. до 1995 г. заема различни длъжности в Управление „Свързочни войски” на Генералния щаб на Българската армия. В периода 2002-2003 г. е назначен за началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, а от 2003 до 2006 г. изпълнява длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите. През 2003 г. получава военно звание генерал-лейтенант. От юни 2006 г. до март 2010 г. е назначен за военен представител на Република България във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия. За времето на кадровата си военна служба е награждаван с различни ордени и медали, включително орден „За военна заслуга - I степен”. Бил е и заместник-министър на отбраната.

Предложеният за министър на енергетиката Николай Павлов е финансов директор и член на УС на Националната електрическа компания, както и член на Съвета на директорите на „Контур Глобал Марица Изток 3“ АД. Известно време е в Надзорния съвет на ХЕК Горна Арда и финансов директор на Булгаргаз. От 2016 г. е изпълнителен директор на дружеството. От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на енергетиката в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Предложението за Министерство на финансите е Маринела Петрова, която е дългогодишен служител на министерството и неколкократно е била зам.-министър. Следдипломната й квалификация, в образователни институции в Австрия, Япония, Обединеното кралство, САЩ и Холандия, е в областта на анализа на икономическите политики, финансовото и макроикономическото прогнозиране, координация и управление на икономическите политики в ЕС, и умения за водене на преговори. Има пряка отговорност в подготовката на присъединяването на страната ни към Европейския паричен съюз. Свободно владее английски език, ползва френски и руски.

Мартин Дановски – министър на икономиката и индустрията. Има над 15 години висш управленски опит в сферата на маркетинга и маркетинг комуникациите, инвестиционно консултиране и връзки с институциите, включително изграждане и ръководене на операции и офиси на мултинационалната маркетингова група „Havas Worldwide” Франция в страните от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Сърбия.

Структурира и ръководи като председател Държавната агенция за научни изследвания и иновации от създаването ѝ през март 2021 г. до вливането ѝ в Министерството на иновациите и растежа през март 2022 г.

Добромир Симидчиев – министър на регионалното развитие и благоустройството. Магистър е и по бизнес администрация – финансово управление – от Университета на Сиатъл, САЩ. Заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2011-2014 по времето на три правителства на България. Една от най-важните цели на Добромир Симидчиев като заместник-регионален министър е създадената дългосрочна десетгодишна стратегия за ВиК сектора на България, която и към момента се изпълнява. Председател e на Съвета на Директорите на фонд ФЛАГ от 2012 до 2021 г.

Събина Събева – министър на труда и социалната политика. Завършила е Медицинския факултет – София. Има магистърска степен по „Обществено здраве“ от Института по социална и превантивна медицина на Женевския университет и специалност по „Обща хигиена“. От 2004 до 2020 г. е изпълнителен директор на фондация ,,Международна социална служба – България”. Била е директор дирекции ,,Програми и международно сътрудничество” и ,,Държавна политика за закрила на детето” в ДАЗД. В периода 1989-2002 г. е асистент, старши и главен, в Катедрата по хигиена, екология и професионални болести на Медицински факултет, София.

Благомир Здравков – министър на здравеопазването. Специалист е по анестезиология и интензивно лечение. Магистър по здравен мениджмънт. От април 2021 г. до момента е изпълнителен директор на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев” в столицата. Преди това е бил част от екипа на Клиниката по детска анестезиология и реанимация в „Пирогов“. Работил е в най-големите университетски болници в София. От 2015 г. се профилира изключително в областта на детското здравеопазване. Работил е съвместно с ВВС, БЧК и ЦСМП като ръководител на екип в мисии по наземен и въздушен транспорт на критично болни деца.

Славчо Томов – министър на образованието и науката. Притежава научна и образователна степен – доктор по медицина и доктор на науките. Има придобити специалности по „Акушерство и гинекология” и „Онкология”. Бил е декан на факултет „Здравни грижи” към МУ-Плевен и ректор на Медицински университет, гр. Плевен в продължение на два мандата. Член е на редица престижни международни научни организации Society of European Robotic Gynecological Surgery (SERGS) – от 2009 г., член на Управителния борд на SERGS (2015-2019 г.); Society of Robotic Surgery (SRS) – от 2010 г.; South Eastern European Robotic Surgery Society (SEERSS) – 2010 г.; Society of Laparoendoscopic sugeons (USA) – 2016 г.).

Милена Стойчева, предложена за министър на иновациите и растежа. Има образователни степени и специализации от български и международни университети като СУ „Климент Охридски“, Penn State University, UC Berkeley и MIT. Тя е изпълнителен директор на Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), част от глобалната мрежа на Джуниър Ачийвмънт (JA Worldwide). Преподава иновации и предприемачество като гостуващ преподавател към Европейския Институт за иновации и технологии. Понастоящем е директор за иновации и трансформация към EIT Culture & Creativity.

Красимир Симонски – министър на електронното управление. Инженер по специалност „Изчислителна техника“ от Техническия университет-София и доктор на науките от Българската академия на науките. Преподавал е програмиране и компютърни архитектури в Технически университет-София и компютърни мрежи в Американския университет в България (АУБ). От 1991 г. до 2003 г. заема длъжността Директор компютри и комуникации на Американския университет в България (АУБ). Създател е на първата действаща Cisco мрежова академия през 2000 г. към АУБ както и на други регионални мрежови академии в България, Македония, Косово и Гърция.

Васил Грудев е предложен за министър на земеделието. Той има  магистратура от университета „Франш Конте“. През 2006 г. започва работа в Държавен фонд „Земеделие“, а от 2011 до 2013 г. е заместник изпълнителен директор на фонда. През септември 2013 г. става изпълнителен директор, в периода 6 август – 7 ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. Заместник министър на земеделието и храните по време на второто правителство на Бойко Борисов. През 2019 г. става за втори път изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие.

Прошко Прошков трябва да отговаря за транспорта. В миналото той беше част от Демократи за силна България (ДСБ), а в последствие и в България на гражданите. Беше кмет на столичния район Лозенец от 2007 до 2011 г. По образование Прошков е инженер, магистър и докторант по „Автоматика и системотехника“ в Технически университет - София. След дипломирането си заминава за Германия, където повече от 4 години работи по проект на Дойче бан за оптимизиране на транспорта, включващ създаване на симулационни модели и проектиране на софтуер.

Ириней Константинов, предложен за министър на културата е директор на театър „София“ от юли 2008 г. Той е актьор, завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кр. Сарафов” през 1972 г. при проф. Гриша Островски. Работи във Варненския театър, НДТ „Сълза и смях”, а от 1984 г. е в трупата на Театър „София”. Има над 150 роли в театъра, киното и телевизията. Участва в множество международни филмови продукции, режисьор е и на няколко постановки.

Мартин Захариев е предложението в туризма. Бивш депутат от БСП, той е юрист и е бил водещ в радио „Витоша”, Дарик радио, БНР и БНТ. Работил е и като главен секретар на Държавната комисия по далекосъобщения. Създател и издател е на списанията „Плейбой”, „Егоист”, „ЕГО”, „Юниън медия”, „Ритъм”, „Мотор шоу” и Bulgaria Air – The Inflight Magazine.

Борил Кръстев – министър на младежта и спорта. От 2009 година работи в сферата на търговията и управлението на сграден фонд. Участва активно в подготовката на олипийската шампионка по бокс от Токио Стойка Кръстева, която е и негова съпруга. Притежава дългогодишен опит в управлението и организацията на спортната подготовка. Участва в различни дейности, свързани с подпомагане и развитие на детско-юношеският спорт, условията в спортните зали и осигуряването на по-добри условия в тренировъчния процес.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати