Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Шопов: При кампанията за евроизборите ще имаме проблем с фалшивата политическа реалност

Политика

Шопов: При кампанията за евроизборите ще имаме проблем с фалшивата политическа реалност

Шопов: При кампанията за евроизборите ще имаме проблем с фалшивата политическа реалност - Tribune.bg
Снимка:

По отношение на започващата сега кампания за Европейските избори ми се струва, че не толкова ще бъдем свидетели на „фалшиви новини“, колкото на това, което аз по-скоро наричам „фалшива реалност“, т.е. едни нереалистични, истеризирани образи на това какво се случва в Европа, какво предстои да се случи в Европа, преекспониране на различни заплахи, свързани с имиграция, с бежанци и това, което наблюдавахме през последните години. Така че, по-скоро сега ще имаме проблема с фалшивата политическа реалност, отколкото с конкретни фалшиви новини, като разбира се не изключвам да имаме и такива през идните месеци“. Това коментира политическият анализатор Владимир Шопов преди дискусията „Фалшиви новини, фалшива реалност: Как да разпознаваме фалшивите новини в кампанията за Европейските избори 2019?“. В събитието взеха участие и Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, доц. д-р Мария Попова и д-р Ралица Ковачева от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите на Шопов ограничаването на фалшивите новини е отговорност на самите медии, защото отговорността на потребителя се явява вторична в този контекст.

„Струва ми се, че хората постепенно, като че ли започнаха да развиват известен имунитет да кажем към разпространението. Мисля, че се ориентират малко по-добре в това кога биват захранвани с очевидно фалшиви новини. Има и един допълнителен проблем и той е свързан с това, че понятието „фалшиви новини“ влезе в ежедневния политически език и вече сме свидетели на това как на практика всички политици тогава, когато не харесват определено мнение или определена икономическа, социална или политическа реалност просто с лекота я наричат „фалшива новина“ и с това сякаш после се опитват да теглят чертата под нея, т.е. да избягат от сериозен разговор. Това е по-скоро големият проблем в момента“, категоричен е Владимир Шопов.

„Подемаме битката с фалшивите новини с говорене за проблема, което е важно в крайна сметка, защото фалшивите новини винаги ги е имало, дезинформация също съществува от векове. Така че най-важното е ние как се борим с нея, ние като потребители, като хора с критично мислене“, заяви Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

„Ние може да предприемаме различни мерки и регулации на различни нива, независимо откъде идват те обаче, ако ние не сме отговорни потребители към самите себе си за това да имаме критично мнение, да проверяваме своите източници, да сравняваме различни гледни точки, този проблем няма да изчезне. Затова е важно да си говорим за него, да видим наистина какви заплахи съществуват от страна на дезинформацията. Много често тя е и платена от различни сили. Тепърва в бъдеще ще се сблъскаме с подобни проблеми от това естество и наистина е важно ние самите да сме наясно как точно можем да се борим с това“, допълни той.

Теодор Стойчев посочи, че Европейският съюз вече има и своя платформа за обмяна на информация. Това е една от мерките, които се вземат, има и много други като т.нар. Fact check или хора, които проверяват фактите.

„Идеята е да създадем една по-мащабна институционална мрежа и такава, минаваща извън институциите. Но най-важното е в нас. Защото нито една административна мярка не би могла да замени това, което ние можем да направим“, категоричен е той.

Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети