Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Владимир Уручев – докладчик по ново европейско законодателство за ядрена безопасност

Политика

Владимир Уручев – докладчик по ново европейско законодателство за ядрена безопасност

Владимир Уручев – докладчик по ново европейско законодателство за ядрена безопасност - Tribune.bg
Снимка:

Европейският парламент одобри с внушително мнозинство от 569 гласа Европейски инструмент за сътрудничество в областта на ядрената безопасност. Докладчик е евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Владимир Уручев.

Фокусът на този нов инструмент е постигането на по-добра ядрена безопасност и гарантиране използването на ядрената енергия за мирни цели. Целта е насърчаване на ефективни и ефикасни стандарти за ядрена безопасност в трети държави, като се основава на опита от дейностите по ядрена безопасност в рамките на Общността на Евратом. Инструментът ще гарантира, че предприетите по него действия няма да окажат отрицателно въздействие върху общественото здраве и околната среда.

„Това ще бъде нашият, европейски, механизъм за насърчаване на ядрената безопасност в световен мащаб, за навременно откриване на пропуски в съществуващите мерки за сигурност, ако има такива, и по този начин за предотвратяване на потенциални ядрени аварии“, заяви Владимир Уручев.

Целта е да се повиши прозрачността при вземане на решения в областта на ядрената енергетика в трети държави, подчерта българският евродепутат и припомни, че прозрачността на властите в трети държави по отношение на ядрената безопасност (включително предпазни мерки, дейности по извеждане от експлоатация и управление на отпадъците) не е на достатъчно високо ниво.

Ето защо бяха предложени мерки, целящи подобряването на прозрачността чрез предоставяне на населението на информация за начина, по който този инструмент ще увеличи тяхната ядрена сигурност, включително и такива, предоставящи на заинтересованите страни възможност да участват в процеса на вземане на решения.

Владимир Уручев изрази увереност в практическото приложение на Инструмента:

„Убеден съм, че благодарение на приетия днес Европейски инструмент за сътрудничество в областта на ядрената безопасност, повече държави извън територията на ЕС, развиващи ядрена енергетика, ще се възползват и потърсят нашата помощ, подкрепа и европейско ноу-хау в тази област“ .

 

 


Етикети ГЕРБ, ЕНП

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети