Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Владислав Горанов: Описаното в „Магнитски“ за мен е неточно

Политика

Владислав Горанов: Описаното в „Магнитски“ за мен е неточно

Владислав Горанов: Описаното в Магнитски за мен е неточно - Tribune.bg
Снимка:

„Разбира се, че съм член на ГЕРБ – не съм обаче в ръководните структури. Разбира се, имаше интерпретации. Лесно е да се използва една репутационна щета, като тази оценка от страна на американското правителство към определен член на партия и това е проблем за партията“, заяви пред БТВ бившият финансов министър Владислав Горанов.

Той уточни, че от две години не е част от ръководните органи на партия ГЕРБ. „Оставам в партия и имам много приятели вътре. Надявам се, че това няма да е проблем за тях, както не е проблем и за мен“, допълни той.

Според него оценката на САЩ е притеснителна и разочароваща, защото винаги е уважавал американския начин на живот. Според него описаните факти са неточни.

„Няма как да се гордея, че в една междуведомствена комисия, която е под шапката на финансовото министерство, е допуснато грешно прилагане на закона и то за не кратко време. Но искам да обърна внимание, че този период не включва само моето министерстване, както и че аз бях този, които констатира проблема и започнах да го решавам чрез закриването на Комисията по хазарта и прехвърлянето на работата ѝ към НАП“, припомни Горанов.

Той, че в един момент е осъзнал, че „системата е запушена и обрасла“, а отговорността в един колективен орган е размита. Именно затова е предложил НАП да регулира хазартната дейност в България.

„Основният упрек, че съм изменял законодателството благоприятно, е фактологически неверен. Ще ви оставя една справка за промените в Закона за хазарта, които не включват участието на никого от ГЕРБ, камо ли на министъра на финансите. Фактите могат да се установят и аз вярвам, че нашите партньори са подведени“, каза още той.

За мен темата с провала в хазарта е болезнена и се дължи на един дълъг период от време, който стартира още през 2014, закона не се чете правилно, подведена е от един хазартен бос.

Аз знам моята истина и тя не е в полза на наши „доброжелатели“, които са подвели комисията към американското финансово министерство. Най-малко информацията е неточна за това, че закона е променят в полза на някого. Знаете, че когато това се прави има стенограми и точна номенклатура. Тези твърдения са фактологически неверни“, допълни още Горанов по повод мотивите написани от подкомисия към финансовото министерство на САЩ.

През двата мандата в които съм министър се даваше възможност да се дават инвестиционни средства на общините. Много гласове се чуваха, че се дават на определени общини. Много гласове в ГЕРБ казваха, че се дават повече на общини, които не са на ГЕРБ. Моето убеждение и това на Борисов трябва да се дава на всички. Когато коментирахме, че е време да изляза от правителството е, че се е натрупало много напрежение, темата с хазарта, някакви връзки с ДПС“, допълни още Владислав Горанов. По отношение на приписваните му връзки с Делян Пеевски, Горанов определи като удобни, но самият той не веднъж се е явявал на дебати срещу ДПС.

„Няма житейска логика да се самопростреляш, ако имаш очаквания какво ще излезе. Ако се направи проверка ще се види, че именно с моя резолюция се направи тази проверка в хазарта“, припомни Горанов. „Не приемам моята съпричастност към Комисията към хазарта. Тя е с представители на отделни министерства, на правосъдието, ГДБОП, ДАНС. Най-лесно е да се бие към финансовия министър, който и не е принципал на тази комисия.

По повод твърденията на избягалия в Дубай хазартен бос Васил Божков-Черепа, Горанов заяви, че лично той е разпитван десетки пъти, като първия път е още през 2019 година. „Знаете, че бях викан в Националната полиция по времето на Кирил Петков, после след ареста отново“, каза Горанов и допълни, че очаква българските служби да изяснят всички обстоятелства. По повод вписването му в списъка „Магинтски“, Горанов заяви, че има възможност да бъде чута и неговата гледна точка, за което той се надява.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети