Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов: С 85% от средномесечната заработка ще се финансират лечебните заведения

Политика

Горанов: С 85% от средномесечната заработка ще се финансират лечебните заведения

Горанов: С 85% от средномесечната заработка ще се финансират лечебните заведения - Tribune.bg
Снимка:

Предстои да бъде преподписан Националния рамков договор

С 85% от средномесечната заработка ще се финансират лечебните заведения, заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането на актуализацията на държавния бюджет в пленарна зала.

Горанов беше категоричен, че новият модел е съгласуван с Българския лекарски съюз (БЛС) и предстои да бъде въведен след преподписване на Националния рамков договор.

Той взе думата след констатацията на депутати от опозицията, че по време на пандемията от коронавирус се закриват болници и последният пример е болницата в Белоградчик.

„С мерките си по време на пандемията закривате болници. Как ще изпълните изискванията на здравната карта, като в област Видин е останала една болница. Днес е Белоградчишката болница, а утре ще е друга. Помогнете на тези болници, макар и те да са общински“, апелира Филип Попов от БСП. 

„За съжаление тези, които са на предния фронт, не са уважени в актуализирания държавен бюджет. Това е само първата болница. Не само общински, а и държавни. Приходите от здравната каса ще са 50%, а някъде и 20% от парите, които трябва да получат от здравната каса“, предупреди социалистът Георги Йорданов.  

В отговор на тези притеснения на народните представители от опозицията за финансиране на лечебните заведения в страната в кризисния период на пандемията финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в момента тече заседание на ръководството на Националната здравноосигурителна каса. В резултат се очаква, че лечебните заведения няма да са на 20 или 40% от заработката си, а този процент се предвижда да е 85 на сто от средномесечната заработка.

„Предстои да бъде преподписан Националния рамков договор. Временно ще се дерогират нормалните принципи на финансиране на дейността“, обяви финансист № 1 на държавата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети