Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Горанов за атаката срещу НАП: Ние сме жертва, не сме извършители на престъпление

Политика

Горанов за атаката срещу НАП: Ние сме жертва, не сме извършители на престъпление

Горанов за атаката срещу НАП: Ние сме жертва, не сме извършители на престъпление - Tribune.bg
Снимка:

Искам да успокоя всички граждани, че не са в опасност, каза министърът на финансите

„Ние сме жертви, както всички вие, на едно криминално деяние, чиито цели надминават обикновеното хакерство. Продължаваме с анализа си. Казах много пъти, веднага след възникването на кризата – не съм чул шефът на ЦРУ да напусне след Уикилийкс. Така че, не мисля, че един успешен ръководител на НАП, която заедно с Агенция „Митници“ успя  да увеличи с 50% данъчните приходи за последните няколко години, си заслужава дори за толкова сериозно деяние, което ги превръща в жертви, а не в извършители на престъпление, да обезглавяваме приходната администрация. Особено, когато тя има за цел да събере приходите, от които всеки един гражданин се възползва чрез бюджета“. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

На въпрос не носи ли отговорност Приходна администрация, която не е опазила личните ни данни, той заяви, че отговорността докъдето има пропуски се носи и ще бъде понесена от тези, които са пряко отговорни за пропуските.

„Има конкретни служители, двама, които вече не са на работа в приходната администрация – директорът на „Информационна сигурност“ и директорът на IT звеното“, уточни Горанов.

„Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне. Ние сме жертви, ние не сме извършители на престъпление. Изводите за нас са, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е много тънък и трябва да бъдем по-прецизни, без да се отказваме от това да направим приходната администрация максимално достъпна за гражданите“, посочи той.

На въпрос кои са тези, които са искали оставката и на правителството, той отговори така: „Опозицията със сигурност и хора, които не могат да го направят с демократични способи."

Според Горанов наличието на име, ЕГН и номер на лична карта – без да се извършат няколко други престъпления, не може да засегне имуществото, на който и да е български гражданин.

„До скоро ЕГН-тата висяха пред Изборните секции, само допреди две години. Искам да успокоя отново всички български граждани, които се притесняват за данните, които незаконно са разпространени, че от тях не може да се направи никакво обосновано предположение за имущественото състояние и те не могат да бъдат засегнати, освен ако не се извършат много други престъпления", категоричен е Горанов.

Той допълни, че лични карти стават обект и на джебчийски кражби. „Да сте чули в резултат на това масово да се прехвърлят имоти или да се взимат кредити, аз не съм“, посочи финансовият министър.

„Аз съм сигурен, че тези 189 души вече са информирани от НАП“, допълни той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети