Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Владислав Панев очаква по-изгодни цени на природния газ за следващия отоплителен сезон

Политика

Владислав Панев очаква по-изгодни цени на природния газ за следващия отоплителен сезон

Владислав Панев очаква по-изгодни цени на природния газ за следващия отоплителен сезон - Tribune.bg
Снимка:

Не очаквам до края на лятото проблеми с потреблението на природен газ, посочи депутатът от ДБ

Кирил Петков като се върне най-вероятно ще каже какво е договорил, но за мен колкото повече алтернативи има България за внос на газ, толкова по-добре, толкова по-ниски цени в крайна сметка за потребителите. Това заяви народният представител от „Демократична България“ Владислав Панев по повод визитата на Кирил Петков в Вашингтон и договорения по думите му втечнен газ от САЩ на по-ниски цени.

„Знаете, че в момента ситуацията е такава, че имаме достатъчно капацитет, терминали, през които от Гърция и Турция да вкарваме втечнен газ. Въпросът е - източниците на този газ. Колкото повече диверсифицирани източници, в крайна сметка толкова по-голяма конкуренция. Знаете, че конкуренцията ражда качеството, по-точно по-ниските цени. Така че, като гледаме ситуацията и на международните пазари в последните дни, много вероятно е за следващия отоплителен сезон и индустрията, и физическите лица – потребители, и топлофикациите всъщност да получат сравнително изгодни цени на природния газ“, смята Панев.

По думите му чисто физически втечненият газ може да дойде по един начин - с кораби, след това през терминали за втечнен газ, каквито има в Гърция и Турция, и които с газопроводи са свързани с България.

„Въпросът е източникът“, подчерта той.

„Не знам дали ще стане до юни месец. Доколкото знам България имаше миналата седмица доставки на втечнен газ и имаше официална информация за това. В хранилището в Чирен най-вероятно има достатъчно запаси за месец напред, така че не очаквам за юни или юли, въобще до края на лятото проблеми с потреблението на природен газ“, посочи Панев.

По думите управляващата коалиция е обсъждала дали имаме достатъчно природен газ и е ясно, че има достатъчно алтернативи за внос. 

„За новия сезон интерконекторът с Гърция трябва да се зареди, което означава 1 млрд. кубични метра допълнително азербайджански газ. Това ще окаже влияние не само на количествата, но и на цената. По договор цената на азерския газ е обвързана с цената на петрола и това означава, че би била в пъти по-ниска от тази, на която купуваме от „Газпром“, обясни той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети