Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО – Младежи: Искаме среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история

Политика

ВМРО – Младежи: Искаме среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история

ВМРО – Младежи: Искаме среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история - Tribune.bg
Снимка:

„Настояваме за среща с българския и македонския премиер, за да ги запознаем с общата ни история и литература!“,  това се казва в писмо, адресирано до Кирил Петков, Димитър Ковачевски и Стево Пендаровски, от Националния младежки комитет на ВМРО.

В писмото ръководството на младите войводи отправя апел към министър-председателя на България, министър-председателя и президента на РС Македония, с настояване да ги приемат в Министерски съвет на Р България, за да им подарят книги на исторически български автори.

„Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство“, пишат младежите на ВМРО.

В писмото от НМК на ВМРО подчертават, че винаги са били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Те приветстват срещата в София и се надяват декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Именно затова и настояват за спазване на Договора за добросъседство, почитане на общата история до 1944 г. и най-вече за спазване на правата на хората с българско самосъзнание от другата страна на границата.

„Нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало“, подчертават още младежите на ВМРО и обръщат внимание на нещо много важно, което всички български политици трябва да превърнат в свой приоритет:

„Ние от Националния младежки комитет на ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. Именно затова и младежката организация на ВМРО се надява господата Петков, Ковачевски и Пендаровски да уважат поканата им като с това ще докажат, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.“

Това е и причината младите патриоти да се съберат на мирна демонстрация пред резиденция „Бояна“, за да покажат своята загриженост за събратята ни от другата страна на границата. Датата е 25 януари, между 7.00 и 8.00 ч.

Ето и пълния текст на писмото:

ДО: КИРИЛ ПЕТКОВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДИМИТЪР КОВАЧЕВСКИ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

СТЕВО ПЕНДАРОВСКИ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Отворено писмо

От Централното ръководство на Националния младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕТКОВ,

УВАЖАЕМИ Г-Н КОВАЧЕВСКИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПЕНДАРОВСКИ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,

Ние от Националния младежки комитет на ВМРО - Българско национално движение винаги сме били в подкрепа на единността и съдружието в отношенията между Република България и Република Северна Македония. Приветстваме срещата Ви в София, като се надяваме декларираното на думи желание за намиране на решение да срещне своята реализация. Тук е мястото да подчертаем, че за България и българските граждани е от първостепенно значение спазването на Договора за добросъседство, защитата на правата на хората с българско самосъзнание в Северна Македония, спиране на фалшификацията на историята и край на езика на омразата.

Ние, като горди последователи на дело на нашите предци, били се за всяка педя земя на Родината ни в Сръбско-българската война, в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание, в Балканската и Междусъюзническата войни и последвалите Първа и Втора световни войни, не можем под никакъв предлог да допуснем поругаване и фалшифициране на собствената ни история, нещо което за съжаление видяхме да се случва нагледно в с. Клепач, Прилепско, Република Северна Македония. Видяхме унищожени български военни гробища. Всичко това е недопустимо.

Важно е да се подчертае, че нашите сънародници с българско самосъзнание продължават да пазят своята родова памет и да защитават българщината в пределите на Република Северна Македония, макар и подлагани на репресии. Това е процес, който не може да бъде неглижиран и манипулиран, защото той винаги се е основавал на историческите източници, на стотиците архивни документи и книги, които пазят нашето минало.

А за нас от Националния младежки комитет на ВМРО, опазването на това наследство е кауза, която винаги сме защитавали.

Във връзка с посещението на правителствената делегация на Република Северна Македония в София бихме искали да отправим към Вас официална покана за среща в Министерски съвет на Република България, на която в знак на насърчаване на добросъседските отношения между двете държави, да Ви запознаем с част от историческите книги, които съхраняват историческото минало. Убедени сме, че запознаването с трудовете на българските братя Миладинови, професор Любомир Милетич и Симеон Радев биха показали общото ни минало и нуждата от общо бъдеще, под знака на братска любов, уважение и разбирателство.

Ние от Националния младежки комитет ВМРО винаги сме били застъпници за всички българи от диаспората независимо от политическата обстановка в страната. Затова се надяваме да уважите нашата покана като с това докажете, че важността на добросъседските отношения е не само на думи, но и на действия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети