Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО бори фалшивите новини с промени и в Закона за личните данни

Политика

ВМРО бори фалшивите новини с промени и в Закона за личните данни

ВМРО бори фалшивите новини с промени и в Закона за личните данни - Tribune.bg
Снимка:

Нов законопроект за промени в Закона за личните данни внасят депутатите от ВМРО, стана ясно на брифинг в парламента. След инициираните от войводите промени в медийния закон днес те предлагат нов пакет промени.

„Всеки сайт да има лице за контакт“, формулира идеята депутатът Искрен Веселинов.

Според колегата му Александър Сиди ВМРО последователно вече трета година се бори с фалшивите новини.

„Този законопроект е срещу тези, които са фалшиви блогове на разни хора, които нямат никаква официална информация за себе си на сайта. Всички те разпространяват абсурдни новини, които нямат общо с морал и етика, които вие спазвате“, поясни Сиди.

Той припомни, че по време на извънредното положение в интернет сериозно се е разпространявала новината, че депутатите са си одобрили по 5 хил. лв. за лечение от коронавируса, а след това са излезли 45 дена във ваканция.

„Внасяме промени в Закона за личните данни, защото според него който и да е сайт трябва да има администратор на личните данни. Това лице трябва да носи отговорност при забележки към сайта. Вие може да насочите съдебна процедура срещу него за фалшиви данни, които накърняват доброто име на физическо или юридическо лице. Сега го транспонираме в този закон. Когато сайт няма такава информация, да могат да го спират. Така, въвеждайки европейския регламент, се надяваме да ограничим фалшивите новини“, коментира Сиди.

IP адресът е част от „пакета“ лични данни на всяко физическо или юридическо лице. По тази причина ние от ВМРО предлагаме платформите, сайтовете и каналите в интернет, които се определят като медии, по силата на предложените промени в Закона за радио и телевизия да бъдат задължени да спазват и изискванията на GDPR и Закона за защита на личните данни. По този начин упоменатото лице ще носи отговорност за законността при обработване на лични данни и разпространяване на дезинформация в интернет средата чрез публикувани на собствения от него интернет сайт, платформа, профил в социална мрежа или интернет блог, обясниха от ВМРО.

Припомняме, че през месец март депутатите от ВМРО внесоха промени в Закона за радиото и телевизията, чиято цел е да се спре дейността на сайтове фантоми, като подлагат на регулация всички онлайн платформи с медийно съдържание. Според текстовете онези, които искат да се позиционират като медии, трябва да се регистрират в един регистър към СЕМ и оттам нататък те носят отговорност за медийното си съдържание.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети