Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини

Политика

ВМРО: Глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини

ВМРО: Глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини - Tribune.bg
Снимка:

Ще има норми и за достоверността на данните от социологически проучвания

Глоба от 10 до 15 хил. лв. и 4 години затвор за политици, разпространяващи фалшиви новини, предлагат от ВМРО. Това ще е вторият законопроект, който войводите ще внесат в 45-ото НС след Закона за частния фалит, съобщават от пресцентъра на партията. И двете предложения вече са били внасяни в 44-ото Народно събрание, но не бяха подкрепени от политическите партии в парламента.

По отношение на Закона за частния фалит вносителите съзират лобита. Що се касае до промените в чл. 148, ал. 4 от Наказателния кодекс, от ВМРО наблюдават, че лицата, които са на високи политически длъжности, се страхуват да не станат жертви на собствените си хули срещу опонентите.

„Наличието на норми, коригиращи подобни противозаконни изказвания от политиците, е защита за цялото общество“, смятат войводите.

Ето и предложението за промени:

Наказателен кодекс чл. 148 се създава ал. 4:

„(4) За обида, клевета или подвеждаща обществото информация, извършена от народен представител, член на Министерския съвет, член на Европейския парламент или Европейската комисия от Република България, председател на политическа партия, получаваща държавна субсидия или негов заместник, наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба от десет хиляди до петнадесет хиляди лева.”

Вносителите на промените напомнят, че в тези хули, лъжи и обиди, отправяни под „щита“, например, на депутатския имунитет се разпознават основоположниците на фалшивите новини, „превърнали се в бич за България“.

„В последните години все по-често сме свидетели на недопустимо поведение на политици, което накърнява честта и достойнството не само на опонентите им, но и на държавата пред света и на националната ни сигурност чрез разпространяване на невярна информация, обслужваща само частно-партийни интереси“, аргументират се войводите. Те припомнят, че в рамките на предизборната кампания за членове на Европейския парламент, както и тази за местните избори през 2019 г., това поведение да се използва невярна информация от изключение се е превърнали в правило.

„Това правило обаче вече ескалира в неписана норма. Норма, която в тази кампания вече не прави впечатление и на изборния орган в лицето на ЦИК. Неясно защо. Но е доста притеснително относно свободата на словото, от една страна, и защитата на правата на кандидатите в кампанията, описани в Изборния кодекс - от друга“, твърдят вносителите на промените в Наказателния кодекс. Според тях тази институционална търпимост вече говори за рецидив на съвсем различно ниво, който води до опасни прецеденти, за които очевидно трябва да бъде предвиден специален състав в Наказателния кодекс.

„Прави впечатление също така, че с малки изключения в публичните прояви на различни политици, представянето на платформи идеи няма, но пък за сметка на това те изобилстват от обидни думи и изрази към други политици. Изявленията не представят платформи и решения на жизнено важни за държавата ни проблеми, а съдържат неверни твърдения за дейността на опонентите им, приписване на неизвършени различни престъпления, както и разгласяване на опозоряващи личността твърдения, които не отговарят на истината“, възмущават се от ВМРО и предупреждават, че разрастването на това явление, както и такова поведение, от все повече лица, които участват в политическия живот на страната, налага да се създаде допълнителен механизъм за защита най-вече на обществото, но и с фокус към пострадалите.

„Генерирането на невярна информация от хора на обществени позиции, които се предполага, че имат влияние над общественото мнение, следва да се преразгледа в нова светлина.

Наличието на такъв състав в Наказателния кодекс ще има сериозен превантивен ефект и ще спомогне за възстановяване на нормалния политически диалог, основан на формулиране на тези и уважително отношение към политическите опоненти“, настояват войводите. Те обещават да разработят и норми, касаещи достоверността на изнасяните, в рамките на предизборната кампания, социологически проучвания. За невярно съдържание, хората, които ги изготвят и се подписват под тях, трябва също да носят отговорност пред закона, заявяват от партията. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети