Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

Политика

ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество

ВМРО и Камарата на архитектите подписаха меморандум за сътрудничество - Tribune.bg
Снимка:

Днес се проведе среща по инициатива на Българската камара на архитектите и ПП „ВМРО – Българско национално движение“. На срещата присъстваха от страна на ВМРО – кандидатите за народни представители Искрен Веселинов, д-р Султанка Петрова и д-р Георги Дракалиев. От Камарата на архитектите в България участие в срещата взеха председателят на УС арх. Владимир Милков, заместник-председателят арх. Константин Пеев и арх. Мартин Христов. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Искрен Веселинов представи програмата на ВМРО в частта строителство, а именно:

1. Максимално облекчаване на инвестиционния процес в строителството за граждани и фирми при зачитане на обществения процес.

2. Приемане на отделни закони, регламентиращи градоустройството, проектирането и строителния процес на мястото на съществуващия ЗУТ.

3. Намаляване на административната тежест и преминаване към модел, при който общините съгласуват проекти само на идейна фаза, а другите им функции се поемат от строителния надзор.

4. Електронно строително разрешение и максимална цифровизация на процеса.

5. Законодателно решение за бързо и равностойно обезщетяване на собственици на терени, попаднали в уличната регулация, както и за изграждане на инфраструктурата от общините към новостроящите се сгради.

6. Освобождаване от ДДС при закупуване на жилищен имот от младо семейство.                                                                            

Веселинов припомни, че всъщност от ВМРО са инициаторите на комплексната виза, която цели всичко да се случва на едно гише, но за съжаление общините не са заинтересовани от този вариант за облекчаване на бизнеса и хората. Самият Веселинов е пуснал една анкета в НСОРБ за този акт, но общините масово не го използват.

От ВМРО искат да изготвят и изцяло нов Закон за устройство и територията.

Председателят на УС на КАБ благодари за отношението. Ние от Камарата на архитектите имаме амбицията да участваме и подпомагаме експертизата и искаме да помогнем за малките неща в проблематиката. 102 са поправките в ЗУТ. Имаме нужда от нов закон – дали ще бъдат един или два – това е друг въпрос. Защото там е юридически въпросът. Или един кодекс, има решения, трябва да се работи по тях, обясни арх. Милков.

Ето защо нашето желание е да си сътрудничим по тези въпроси. Отговорно заявяваме, че когато имате нужда от нашата експертиза – ще бъдем адекватни и ще Ви помагаме и по тази причина предлагаме да подпишем този меморандум за сътрудничество, каза още председателят на Камарата на архитектите.

Кандидатът за народен представител от Бургас инж. Георги Дракалиев отвори въпроса за опазването на културното наследство. Наскоро в с. Ардино видях паметни плочи на турски език – изписани са имена на хора, които ги няма в историческите документи и пише, че са избити от българи. А отдолу са изпсани хората, които са финансирали този паметник и те са от Република Турция. Трябва да има законодателство в тази посока – не са съгласувани с МО, нито по Закона за културното наследство. Това са възпоменателни паметници. Но трябва да са на български език. В по-големите общини има съвети, които одобряват всички паметници, плочи и т.н., но може би в Кърджалйско не е така.

Д-р Султанка Петрова – водач на листата в Перник заяви:

Искам да благодаря за срещата и за темата демография. Ние от ВМРО държим на демографското развитие и сме заложили разделяне на МТСП на две министерства – на труда и на социалната политика и демография. За нас е важно демографията да върви в правилната посока.

В края на срещата бе подписан от двете страни меморандум за сътрудничество.                                                                                                                                                                         


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети