Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО и КНСБ: Имаме сериозни съвпадения във визията за доходите

Политика

ВМРО и КНСБ: Имаме сериозни съвпадения във визията за доходите

ВМРО и КНСБ: Имаме сериозни съвпадения във визията за доходите - Tribune.bg
Снимка:

Увеличение на доходи и пенсии, ръст на минималната и средната работна заплата, защита на българската индустрия, българския работник и родното производство във всеки отрасъл, отпор на подмяната на историята и въвеждане на безплатни учебници за всички български ученици. Около тези принципи се обединиха ВМРО и КНСБ по време на среща. „Ние с КНСБ от много години поддържаме един нормален диалог и си знаем вижданията. От  меморандума виждаме много сериозни съвпадения във визията и по отношение на минималната работна заплата, и по отношение на средната работна заплата, тук нашите изчисления са с няколко лева разлика“, заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Посоката, в която мислим, е една и съща“, заключи той за еднаквите виждания за ръста на доходите.

„Необлагаемият минимум е една разумна мярка, както и позицията на КНСБ по отношение на намаляването на ДДС на 15%“, смята още лидерът на ВМРО. Двете организации намират съвпадение и в позициите за повишение на обезщетението за втората година от майчинството, което синдикатът предлага да бъде в размер на 60%.

Каракачанов посочи, че на този етап войводите няма да подкрепят единствено предложението на синдиката за въвеждането на данък печалба на 15 на сто. Защото това ще предизвика реакция, която не знам дали няма да вкара част от този бизнес обратно в сивия сектор, мотивира опасенията си Каракачанов.

Той изтъкна, че трябва да се работи за премахването на административния рекет над бизнеса. Докато няма ясно изразена воля да се спре с разделянето на бизнеса на наши и Ваши, на червени и сини, не данък 15%, нулев данък да сложиш, чужда инвестиция няма да дойде, заради административно-партийния егоизъм и бюрокрация, добави той. На бизнеса трябва да се гледа като на златна кокошка - да го къткаш, да го гледаш, да го храниш, а той да ти снася златните яйца, обобщи лидерът на ВМРО.

Каракачанов призна, че трябва да бъде чута експертизата на синдиката, който не одобрява предлаганото от редица партии преизчисляване на пенсии с аргумента, че това ще разруши пенсионния модел и ще демотивира хората да внасят осигуровки. Да има ежегодно увеличение на пенсиите с около 15%, като в никакъв случай механизмът не бива да бъде преизчисляване на пенсиите, това е най-голямата глупост, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на срещата. Той се аргументира с това, че при подобен подход 1,2 млн. пенсионери ще получат нула увеличение на пенсиите, а само другата половина от хората в третата възраст ще бъдат доволни. Затова КНСБ вижда справедливост в подхода с увеличаването на коефициента на всяка година стаж в личната формула на всеки пенсионер според изработените години и доход, върху който се е осигурявал.

Посоката ни е една и съща - увеличаване на доходите на българските пенсионери, обобщи той и напомни, че увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст на 300 лв. беше един дължим жест към хората. Въпросът за пенсиите е много спорен - как да осигурим най-справедливо повишаване на пенсиите. Едната група специалисти го виждат като преизчисляване, аз съм склонен да се доверя на Вашата експертиза, обърна се Каракачанов към лидера на синдиката. Въпросът е как да го направим по най-справедливия начин и да не фалира фискът, подчерта лидерът на ВМРО.

Въвеждането на необлагаемия минимум и намаляването на ДДС на 15% са разумни предложения, смята още Каракачанов по повод идеите на синдиката, заложени в меморандума.

Каракачанов представи и намерението на ВМРО за въвеждане на ваучери за лекарства до 70 лв. на онези пенсионери, които нямат странични доходи, но които са в тежко здравословно състояние, както и ваучери до 100 лв. за всеки български гражданин, за да почива в български курорти и да се подпомогне туристическият бранш.

Лидерът на ВМРО получи адмирации от председателя на СБУ Янка Такева за свършеното в сферата на образованието с увеличението на учителските заплати и отстояването на патриотичното възпитание в училище. Моите поздравления за всички Вас - през тези четири години доказахте, че сте един много коректен коалиционен партньор и всичко, което обещахте се изпълни, обърна се към Каракачанов тя. Такева апелира за въвеждане на безплатни учебници за учениците до 16 г., както е записано в Конституцията, но реално не е така. Лидерът на ВМРО репликира, че партията планира безплатни учебници не само до 16 години, а до завършването на училище - за всички деца от 1 до 12 клас.

Янка Такева отправи апел и за решаването на проблема с изучаването на история в училище. Много е сериозен проблемът с учебните планове по история. Не може в историята за 6 клас и за 11 клас да казваме, че благодарение на присъствието на нашите съседи ние сме си обменяли опит във връзка с обичаите, което е жалко, възмути се лидерката на СБУ към КНСБ. Толкова е смешно, ставаме за смях и пред Европа, българският учител не го преподава, но го пише в учебниците, оплака се Янка Такева. Направиха белята с учебниците и много разчитаме на вас, потърси помощ лидерката на учителския синдикат.

Председателят на ВМРО беше категоричен, че партията ще настоява, ако отново е в управлението, да има заместник-министър с ресор именно средно образование, а личността да бъде обсъдена заедно със СБУ, за да бъде той и професионалист, и патриот.

Учебните планове по история са голям проблем, именно МОН и социалното министерство са най-много атакувани от соросоидните структури. Всяко нещо беше голяма битка - да увеличим часовете по военно обучение, часовете за патриотично обучение. Имаш чувството, че си срещу чужденци, назначени от Али паша, разкри Каракачанов за съпротивата в тези сектори. Войната се печели в класната стая, както е казал Бисмарк. Аз ултиматуми на това правителство не съм поставял досега, но следващия мандат ще искаме зам.-министъра да бъде посочен от нас, защото ми омръзна да ме лъжат. Защото едни чиновници там се хранят от разни проектчета и не ги интересуват българските деца, заключи лидерът на ВМРО.

В срещата с ръководството на КНСБ участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика и водач на листата в Перник – д-р Султанка Петрова, водачът на две листи на ВМРО – в Пловдив и Стара Загора, Александър Сиди, както и евродепутатът и водач на листите в Бургас и Благоевград Ангел Джамбазки, който обясни защо войводите са срещу „зелените талибани“, готови под оправданието за „Зелената сделка“ да закрият цели индустрии и да оставят хиляди безработни. То е нещо подобно на Истанбулската конвенция - защитава се добра кауза срещу насилие над жени и деца, но се прокарва друго. И при „зелената сделка“ се казва - искаме намаляване на емисиите и декарбонизация, но стъпките са към деиндустриализация, категоричен беше Джамбазки.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети