Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО иска касиране на изборите в Турция, установили са множество нарушения

Политика

ВМРО иска касиране на изборите в Турция, установили са множество нарушения

ВМРО иска касиране на изборите в Турция, установили са множество нарушения - Tribune.bg
Снимка:

ВМРО ще иска касиране на изборите в 35 секции в Турция. Това съобщи зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки. „Не признаваме резултатите в Турция и тези възражения ще бъдат внесени където трябва“, каза той.

„Ние искаме да се спазват правилата и не желаем Ердоган да избира българските народни представители“, допълни Джамбазки.

„Резултатите са такива,каквито са и ние признаваме изборния резултат. Приемаме оценката, която получихме. Ротацията във властта е нещо нормално. За ВМРО не е на живот и смърт да имат представители в Народното събрание. За нашето близо 30-годишна нова политическа история сме били няколко пъти част от Народното събрание и един път част от управлението. В ротацията няма нищо извънредно, непоправим и трагично, Резултатът е ясен и мандатът е ясен”, каза още Джамбазки.

Той представи екип от млади хора, с които ВМРО е работила по време на изборите в Турция. Именно с тях партията подава сигнал за нарушение по време на изборите в южната ни съседка. Джамбазки предлага в отворено писмо до Конституционния съд да бъдат оспорени резултатите от секциите в Турция.

Сред нарушенията са разговори между членове на секциите на език, различен от българския, незаконосъобразно попълване на декларации по образец, нарушаване на забраната за агитация в изборния ден, нарушаване на правилата за преброяване на гласовете от страна на СИК.

„Искам да подчертая, че това оспорване на резултатите няма да доведе до това ВМРО да влезе в Народното събрание. Дори всички гласове в Турция да бъдат обявени за недействителни, което не е възможно, това няма да промени резултата, така че да размести партиите, които влизат в Народното събрание. Дори е възможно да доведе до пренареждане на поредността на партиите при влизане в Народното събрание“, заяви Джамбазки. 

„Млада дама, която е била в Бурса по време на изборите, казва, че се е говорило на турски език. Имало е автобус с надпис Булгаристан. Били са нарушени и притовоепидемичните мерки – нямало е дистанция. Пред училището е имало чин, на който са попълвани декларациите, дори подписите не били поставени пред присъстващите“, обясни още той.

От Младежите на ВМРО заявиха, че в Турция са видели корпоративен вот. По думите им голяма част от хората не са знаели как да се подпишат, били са неграмотни.“Искаха да се отварят по две или повече секции, за да може да гласуват повече хора. На турски език се говорило през цялото време“, посочиха от партията. Друго нарушение, за което разказаха от ВМРО, е изнасяне на изборни книжа и предварително записване на лични данни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп