Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност

Политика

ВМРО: Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност

Снимка:

Около тази позиция се обединиха депутатите дни преди официалното гласуване на второ четене на поправката в КТ

„24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“ да е името на един от най-българските празници е мнението на ВМРО и на народните представители от комисиите в парламента, които трябваше да решат вчера и днес как да се преименува националният празник.

„Вчера социалистите в своя декларация се обявиха срещу тази промяна. Няма по-добро място за такава декларация от сградата на Партийния дом, в която сграда тези хора забравят, че вече 30 години не звучи „Союз нерушимый“. Ето защо в този дебат по темата се включиха всички онези, които продължават да живеят с коминтерновската теза. За ужас на социалисти и десни либерали България от 30 години е демократична държава и води своя собствена политика в името на националния интерес. Гарант за този национален интерес сме именно ние от ВМРО и нашето предложение за промяна, която издига българската писменост и просвета на заслуженото високо място, като постамент и основоположник на славянската книжнина, е пример за това“, изтъкна депутатът от ВМРО Александър Сиди, който е и член на Комисията по труда и социалната политика.

Преди няколко месеца депутатите от ВМРО внесоха промяната в Кодекса на труда, че кирилицата е категорично българска, а не славянска азбука.

В чл. 154 ал. 1 от Кодекса на труда са оказани официалните празници в Република България. Това, което ВМРО иска да се промени, са думите „24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“ да се заменят с „24 май Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Според партията това е напълно естествена и логична историческа промяна, която е и път към задвижването на процес по признаването на ниво Европейски съюз на кирилицата като българска азбука.

Промените бяха приети на първо четене с гласовете на Обединени патриоти и ГЕРБ. Това, обаче, отвори и голям обществен и научен дебат.

„Ето защо, приемайки доводите на научната общност, ние от ВМРО направихме редакционни промени в текста, които реално разширяват мащаба и отдават нужното историческо значение, почитайки Светите братя Кирил и Методий, които са дали живота на тази писменост, творили са на нея и са я разпространили сред целия славянски свят“, се казва в съобщение на ВМРО.

От партията настояват, че в смутните и неспокойни времена, в които живеем, трябва да се обърнем към уроците на историята, тъй като невинаги силата на оръжието е мъдрата атака. „Историческата наука отдавна е констатирала, че гениалното откритие на братята Кирил и Методий, създавайки азбука на славяните, е използвана във външната политика на император Михаил II за разгръщане на културното и политическо влияние на империята в Западните Балкани. Затова е и създадена моравската мисия на двамата братя, която завършва с провал“, напомнят войводите. Те посочват, че едва след това учениците на двамата братя - Наум, Климент, Горазд, Ангеларий, Сава, достигат до българската земя, през 886 година, когато започва и българският разказ за писмеността на братята Кирил и Методий. „Исторически кирилицата, която днес е писменост на много народи по света, е създадена в България и е основата на фундаменталното реформаторско движение, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър, останало в историята като „Златен век“ на средновековна България“, подчертават от ВМРО.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още