Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО към МС: Започнете действия за връщането на всички етнически българи от Украйна!

Политика

ВМРО към МС: Започнете действия за връщането на всички етнически българи от Украйна!

ВМРО към МС: Започнете действия за връщането на всички етнически българи от Украйна! - Tribune.bg
Снимка:

Трябва да бъдат дадени инструкции към българските консулства в региона, които да започнат подготовка за евакуация на 500 хиляди човека, настояват от партията

Карта „Българин“ трябва да бъде приета незабавно. Това е животоспасяващо за десетки хиляди наши сънародници, заявиха в позиция до медиите от ВМРО. С него те се обърнаха към Министерския съвет като заявиха, че най-важният въпрос e защитата на правата и законните интереси на огромното, половин милионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона. Напрежението между Русия и Украйна и актуалната обстановка към момента са световен проблем, но ние трябва да защитим нашите сънародници на първо място.  Ето защо смятаме, че държавата трябва да започне незабавно стъпки, които да улеснят получаването на българско гражданство на всички наши сънародници и семействата им в Украйна и Молдова, заявяват от партията.

И припомнят, че именно по този начин е възстановено българското гражданство на няколко десетки хиляди български евреи и наследниците им след 1990 година по времето на правителствата на Филип Димитров.

„Настояваме и за това МС да издаде спешно постановление или да се вкара отново за гласуване замразеният след първо четене от 44-тото НС законопроект за карта „Българин“. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България, дори да нямат българско гражданство.

Министерският съвет трябва да поиска, да защити и да получи от спешните фондове на ЕС необходимите средства за евакуация на 500 хил. българи, както и изграждането на инфраструктура и временни жилища на територията на България, средства за образование, препитание и обучение на тези хора.

В същото време трябва да бъдат дадени инструкции към българските консулства в региона, които да започнат подготовка за евакуация на 500 хиляди човека.

Ние от ВМРО считаме, че принципът на териториалната цялост трябва да се спазва, защото той стои в основата на международно-правния ред и примерите с българския град Кърджали, които циркулират в общественото пространство, не са адекватни за сравнение. Кърджали не граничи с Турция, както твърдят множество интернет публицисти и активисти, които май са бягали от часовете по география. За да анексира Кърджали, Ердоган трябва първо да анексира Бургаска и Хасковска области, или Гърция. Не че е невъзможно, но е доста по-различно. Териториалната цялост на Украйна бе гарантирана в Будапеща през 1994 година, в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор. Толкова за договорите.

Нека сега се съсредоточим върху живота, здравето и сигурността на българите в Украйна и региона. Призоваваме Министерският съвет на Р България за националноотговорно държавническо поведение!“, пишат те в заключение.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, Украйна, МС
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати