Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

Политика

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!

ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато! - Tribune.bg
Снимка:

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера разкритикува доклада за чистота на София. Според него той стари грешки. ВМРО не вижда следа от реформи или промяна в политиката, заявяват от партията.

В сряда ще се гледа предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София, в което  ПП-ДБ-Спаси София искат с над 40 млн. лв. повече за чистене на града.

Според Контрера обаче завишената сметка не дава гаранция за подобрения.

„Липсва каквато и да е индикация за промени, подобрения, нов подход. Обещаваше ни се прозрачност, а докладът дори не беше публично представен. Предвижда се увеличение в дейностите по сметоизвозване и почистване без никакви гаранции за подобрения. Това означава, че ще се дадат едни пари за същото. Нужни са повече усилия. Дейности като озеленяването и поддръжката на уличните дървета са за пореден път подценявани. Това е проблем, който трябва да започнем да решаваме. Не се предвиждат сериозни дейности по кастрене и резитба на короните на дърветата, както и по-добро улично озеленяване. Няма разписан подход и финансиране за системното ликвидиране на незаконните сметища. Няма нищо ново като философия за справянето с едрогабаритните отпадъци. Това са сериозни ахилесови пети на този разчет, на тази план-сметка“, коментира Карлос Контрера.

Според общинския съветник от ВМРО, ако сериозно не бъдат подобрени разчетите, това предложение няма как да бъде подкрепено. „Директно питам хора като Борис Бонев, Бойко Димитров, Марта Георгиева - все общински съветници, защо няма промяна в план-сметката. Години наред те критикуваха точно тези разчети. Сега подкрепят ли ги вече, риторично пита Карлос Контрера. Вижда се, че общината събира повече пари от такса смет, отколкото успява да разходва. Това означавало, че има два варианта - или повече дейност – реална, например системно почистване на шахти, вертикални отводнители, чистене на дерета. Другият вариант е намаление на такса смет поне за бизнеса, който години наред плаща значително повече, отколкото отпадъци генерира.

Бизнесът в момента заплаща 10% върху отчетната стойност за нежилищните имоти на предприятията, от които:

- 2,9 ‰ за събиране и извозване на битовите отпадъци;

- 3,3 ‰ за обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци;

- 3,8 ‰ за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

През следващата седмица предложенията на ВМРО - София по план-сметката ще бъдат внесени до кмета Васил Терзиев и до общинския съвет.

 

 

 

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ВМРО, чистота
Топ новини виж още

Хороскоп