Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък

Политика

ВМРО: Колите с газови уредби трябва да плащат 50% по-нисък данък

Снимка:

Автомобилите с газови уредби са екологични и много по-малко замърсяват околната среда, настояват от партията

ВМРО предлага при наличие на автомобилни газови уредби/АГУ/ колите да плащат 50% по-нисък данък, стана ясно от  предложението за промени в Закона за местните данъци и такси/ЗМДТ/ на съпредседателя на ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов. В мотивите се посочва, че тези автомобили не замърсяват околната среда или замърсяват в най-малка степен. Поради това от ВМРО настояват, че не е правомерно налагането на нов компонент от екологичен коефициент за тези пътни превозни средства.

Данъкът върху моторните превозни средства/МПС/ е част от местните данъци и като такъв зависи до голяма степен от отделните общини и общинските съвети, които определят с наредба каква точно да е конкретната ставка в поставените от закона граници и от тях зависи начинът за по-справедливо изчисление на данъка, тъй като ЗМДТ дава само рамката, но не прави разлика дали автомобилът се задвижва на газ, бензин или дизел, независимо че едните замърсяват повече от другите.

Екологичният компонент е свързан с екологичните характеристики на автомобила. Той представлява коригиращ коефициент, който отразява екологичната категория на автомобила, която е свързана с европейските стандарти за изгорели газове (Евро 1, 2, 3, 4, 5 и 6). Този компонент осигурява облекчение на собствениците на автомобили с категория „Евро 4“ и по-високи и утежнение за собствениците на автомобили, които не съответстват на екологична категория или съответстват на такава, която е по-ниска от „Евро 4“.

Европейското законодателство дава възможност за удостоверяване на екологичността по всякакъв друг начин извън сертификата. Затова по отношение на МПС с допълнително монтирани газови уредби вписването на уредбата в талона би следвало да се приеме като доказателство за висока екологичност и би трябвало да бъде признато като фактор за намаляване данъка на моторното превозно средство, смятат от ВМРО.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още